logo b llibertari
llibertari

13 i 14 Juny | Concentració en suport als desallotjaments de la Guia

Nova amenaça de desallotjament al barri de la Guia!

Es convoquen mobilitzacions:

 – Concentració el 13 de juny a les 18:30h a la plaça Sant Domènec

– Concentració el 14 de juny a les 10h davant de l’edifici de Jutjats de Manresa

 

Us deixem amb el text de l’assemblea veïnal de La Guia:

Adif segueix volent desnonar veïnes de La Guia, l’Ajuntament encara vol enderrocar el barri

El passat mes d’abril vam reunir més de 300 persones en una manifestació pel centre de Manresa, acabant amb un tall de les vies de la Renfe de 30 minuts, on es reclamava a ADIF (empresa pública que gestiona les infraestructures de Renfe, propietària dels edificis del barri de La Guia) la retirada de les denúncies per desnonament, i a l’Ajuntament l’anul·lació del Pla Urbanístic que pretén enderrocar tot el barri. Dos mesos després seguim igual. Seguim pendents d’un judici el 14 de juny que amenaça amb varis desnonaments, i l’Ajuntament no ha modificat el seu Pla Urbanístic, més enllà de paralitzar-lo temporalment.

El barri de la Guia porta dècades de desatenció per part de l’Ajuntament i del propietari, ADIF. A cap de les dues entitats no els ha interessat mantenir la Guia com un barri digne i habitable. Per a ADIF, ha variat entre ser un inconvenient del qual desfer-se i ser una oportunitat per a lucrar-se amb la gent que pateix la precarietat d’habitatge. L’Ajuntament porta anys tramant la desaparició del barri sencer. Últimament, es preveia realitzar l’enderroc dins del marc turístic de Manresa 2022. Per falta de diners i per la nostra resistència, s’han vist forçats a ajornar l’enderroc, però encara ho pretenen aconseguir.

Al barri hi ha una tradició d’autoorganització pel seu manteniment, però degut a la negligència d’ADIF, el barri quedava cada cop més buit, i amb el pas dels anys els veïns originals eren cada cop més vells i menys capaços de fer tota la feina de manteniment. A l’any 2012 hi havia gairebé la meitat dels pisos buits i en constant degradació. Hem estat les mateixes veïnes i veïns, tan les que hi vivim des de fa molt de temps, com les que hi hem anat a viure recentment, en diferents condicions (ocupants sense contracte, llogaters amb contracte vitalici, llogaters amb contracte de mercat, llogaters amb contracte irregular), les qui hem estat vetllant durant anys per un mínim manteniment dels pisos i donant vida al barri. Malgrat això, ADIF està cobrant el preu de mercat per pisos abandonats que les mateixes veïnes i veïns hem arreglat. I si no ens sotmetem al seu xantatge, ens fa fora a la força. Acatant a lleis que ADIF mateix no compleix, el 24 d’abril duu a judici diverses veïnes per ocupació.

Nosaltres volem seguir vivint aquí. Estem lluitant per defensar les nostres cases i millorar la nostra qualitat de vida. De l’Ajuntament i ADIF, demanem que compleixin les seves obligacions i a part d’això que ens deixin en pau!

Per tant, exigim:

• L’aturada dels processos judicials oberts per desnonament.

• El compromís de dur a terme les tasques de rehabilitació i manteniment dels edificis i del barri.

• La revisió a la baixa dels preus de lloguer per a aquelles habitants que es vulguin acollir a un lloguer social que no superi el 10% dels seus ingressos (incloses les despeses d’IBI i escombraries).

• El compromís de que cap lloguer (social o no) superi el preu de mercat actual corresponent a aquell habitatge, i en l’estat en què va ser entregat a l’inquilí.

• La cancel·lació definitiva dels plans municipals per l’enderrocament del barri.

• L’anul·lació de la immatriculació, per part del bisbat de Vic, i sense aportar cap títol de propietat, de la parcel·la de 30 àrees que inclou local social, parc infantil, pista poliesportiva, zona d’esbarjo i església.