logo b llibertari
llibertari

31 de desembre: marxes contra les presons

31 DE DESEMBRE DE 2007

12 h PRESÓ DE DONES WAD-RAS c/ Doctor Trueta
17 h PRESÓ DE JOVES DE TRINITTAT c/ Pare Manjón
20 h PRESÓ D’HOMES LA MODEL c/ Entença


Des del passat 1 de desembre, a Itàlia, al voltant de 700 presos estan en vaga de fam en protesta contra les cadenes perpètues. El comunicat dels presos d’Arlés a França, denunciava les lleis que van en el mateix sentit i les recents sentències i condemnes sobre el motí de Fontcalent en l’estat espanyol, posen de manifest que les polítiques penals es globalitzen en tots els estats units d’Europa, sota l’inspiració de les lleis dels EUA d’Amèrica.

Les successives reformes penals, la introducció de les punitives ordenances cíviques, etcètera…, tipifiquen com a delictes comportaments habituals i endureixen amb major rigor els delictes i les ja dures condemnes.

Si a això, li afegim la suspensió de certes llibertats condicionals i majors dificultats per a la seva consecució, comprendrem que l’amuntegament i la superpoblación penitenciària són estratègies necessàries per a la construcció de desenes de noves presons i la consolidació d’un estat penal i punitiu que atempta contra el més elemental sentiment de llibertat.

Totes aquestes polítiques penals, aboquen a la societat cap als més profunds valors del capitalisme neoliberal. El treball com bé imprescindible per a donar sentit a la nostra vida i accedir als inútils “béns” de consum. La competitivitat i la individualitat mal entesa, donen motiu a la llei del més fort i als continus abusos per part del capital i de les forces d’ordre públiques i privades al servei del poder; fet que agreuga les diferències socials. D’aquí que les paraules del nostre benvolgut company Xosé Tarrío, mort a causa de presó, adquireixen major força:

“Si em preguntessin què és la presó, us respondria sense dubtar que és l’escombriaire d’un projecte soci-econòmic determinat, on llancen totes aquelles persones que molesten dintre de la societat: per això la presó alberga principalment pobres…”

Des de fa anys, les presons ja no persegueixen cap funció reinsertadora, sinó que són un immens negoci que obeïx a les lleis del mercat i la principal mercaderia del qual són les persones preses, les excloses socialment: immigrants, malaltes i provinents d’entorns de pobresa.

Per això, i com cada 31 de Desembre, avui ens tornem a concentrar aquí davant de la presó, per a mostrar la nostra solidaritat amb les persones preses i per a denunciar a aquest sistema, als seus polítics i empresaris i a les forces del seu ordre legal; i per a reivindicar també, espais de llibertat menys presons, més justícia social i anmistía total.

NO MÉS PRESONS! JUSTICIA SOCIAL! AMNISTIA TOTAL!