logo b llibertari
llibertari

Acte en solidaritat a Lledoners amb els presos i preses en vaga de fam d’arreu de l’estat

Més d’una vintena de persones preses d’arreu de l’estat estan en vaga de fam des de l’1 d’octubre per denunciar les condicions i vulneracions del sistema carcerari. En el setè dia de vaga de fam, des de l’Espai Anarquista del Bages s’ha volgut mostrar el suport i visibilitzar aquesta lluita col·lectiva a les portes de la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada). Coincidint amb les comunicacions de familiars, s’ha fet difusió i s’ha informat dels 12 punts de reivindicació perquè aquesta lluita tingués ressò a dins d’aquesta presó. Una presó que actualment s’ha fet molt notòria en els mitjans de comunicació arran l’entrada dels presos polítics catalans, però dins aquestes denúncies públiques i relats mediàtics s’ometen les condicions i la situació de la resta de persones preses, així com la manca d’una crítica clara a la institució penitenciaria.

L’objectiu d’aquesta nova vaga de fam (recordem que al maig ja va haver-hi una primera) que durarà fins al 10 d’Octubre, és posar de manifest els 12 punts així com denunciar les condicions de maltracte, abusos i desatenció sanitària que conforma el sistema carcerari.

Els 12 punts de reivindicació, són els mateixos que en la lluita del passat maig. Uns punts, que any rere any es van repetint i exigint, ja que són vulneracions sistemàtiques i estructurals del sistema penitenciari:

1. Erradicació de les tortures.
2. Abolició dels FIES, del règim de càstig i dels departaments d’aïllament.
3. Fi de la dispersió.
4. Serveis Mèdics que no estiguin adscrits a Institucions Penitenciaries per evitar la complicitat corporativa entre el personal mèdic carcerari.
5. Aplicació immediata dels articles 104.4 i 196 RP per a totes les persones preses amb malaltia crònica.
6. Que les persones amb malalties mentals no estiguin a les presons i menys en règim tancat o d’aïllament.
7. Que els programes amb metadona i fàrmacs psiquiàtrics vagin acompanyats de grups de suport o terapeutes independents a Institucions Penitenciaries, ja que fomenten la passivitat i la dependència a l’estat i a aquestes drogues.
8. Esclariment i delimitació de responsabilitats per a les persones preses assassinades a les presons de l’estat espanyol, des de principis del que anomenen “democràcia” fins al dia d’avui,
9. Que s’obrin les aules, tallers, gimnasos, accessos formatius i culturals per a totes les persones preses, incloses les que titllen “d’irrecuperables”.
10. Que no s’utilitzin els mòduls de respecte per fer xantatge amb suposats beneficis penitenciaris a canvi de degradar moralment a les persones preses.
11. Cessament d’escorcolls integrals a famílies i visites, dels rajos X i que es pugui comunicar per qualsevol via sense cap limitació ni requisit burocràtic.
12. Que no es criminalitzi la solidaritat dins/fora.

Aquesta llista és la que s’està reivindicant des de fa temps i moltes de les persones preses adscrites a aquesta denúncia han patit sancions, càstigs o controls en les comunicacions. Des dels col·lectius de suport s’anima a fer extensiva aquesta reivindicació i clamar per una posició abolicionista del sistema penal. Les presons no són la solució a res, sinó un contenidor social (la majoria de delictes de la població presa són per motivacions econòmiques) d’allò que el propi sistema social margina, exclou i condemna a la misèria.

Més informació sobre la vaga de fam: www.tokata.info | www.suportpresxslleida.noblogs.net