logo b llibertari
llibertari

Atacs racistes a Sant Salvador de Guardiola per part de patrulles veïnals

 Un dels vidres d'un vehicle de l'Estrep després de l'atac del 22 de setembre
Un dels vidres d’un vehicle de l’Estrep després de l’atac del 22 de setembre

Aquesta setmana hi ha hagut diverses agressions de caràcter racista a Sant Salvador de Guardiola. Els diversos episodis de robatoris a la població, durant aquests últims temps, han tornat a generar criminalització cap al col·lectiu migrant.

Els fets es remunten al dilluns i dimarts d’aquesta setmana quan patrulles veïnals han atacat a persones d’origen magrebí i també al Centre d’Acollida Estrep (centre sota direcció de la DGAIA). Aquests últims temps s’han perpetrat diversos robatoris a la urbanització del Calvet fet que ha portat a la creació de patrulles veïnals, ja que segons el veïnat «els Mossos d’Esquadra no feien prou».

Un dels primers incidents ha estat l’agressió de dues persones, el dilluns 21 a la tarda, a l’aparcament del Calvet. Les dues persones han aparcat per parar a pixar i en pocs minuts diversos veïns han començat a cridar-los dient que ells eren els qui havien robat a una casa de la urbanització. Després els hi han propinat cops i han destroçat el seu cotxe, segons un dels agredits. Aquests s’han refugiat i han trucat als Mossos pensant-se que els protegirien de els agressions. Els Mossos, però, han aparegut i han detingut a les dues persones agredides sota l’acusació dels veïns d’un presumpte robatori. Una d’elles ha sortit en llibertat després de passar 72 hores a comissaria i a l’altra l’han portat al CIE de Zona Franca perquè no tenia els papers reglamentaris.

Després, cap a la nit, diverses patrulles veïnals (15 cotxes) amb més de 40 persones s’han concentrat davant el Centre d’Acollida Estrep, a l’urbanització El Graell de Sant Salvador de Guardiola.

Tres persones del barri del Calvet de Sant Salvador de Guardiola han estat detingudes pel Mossos d’Esquadra acusades de participar en els atacs contra el Centre d’Acollida l’Estrep situada a la mateixa població. L’actuació policial es deriva de la denúncia interposada per la direcció del centre per incitació a la violència i la xenofòbia. Per altra banda, també hi ha una denúncia interposada contra diversos veïns per agressió a dues persones el 21 de setembre a la tarda a l’esmentada urbanització. Aquest centre rep joves amb greus problemàtiques socials i gairebé la meitat són d’origen migrant. Part del veïnat ha vist un blanc fàcil per assignar l’autoria dels robatoris als menors del centre.

“Moros de mierda, os vamos a matar”

L’atac al centre del passat dilluns va ser molt dur segons testimonis dels fets. Més d’una quarantena de persones van anar a escridassar als joves del centre, cridant consignes racistes com «Hemos venido a matar moros», «Moros de mierda», «Fuera moros» o «Viva España». Segons testimonis alguns dels atacants anaven amb estètica ultra, fent la salutació feixista. A més, diverses persones anaven armades amb bats de beisbol, navalles i escopetes. També van ser amenaçats els educadors, titllant-los de còmplices i encobridors. Els joves del centre van contestar els atacs amb pedres, cosa que va frenar l’entrada dels veïns dins del centre, ja que alguns ja estaven dins del recinte.

Una de les persones que també hi era aquella nit va ser l’alcalde de la població, Albert Miralda, que es va quedar mirant l’atac sense fer res i inclús aprovant la reacció del veïnat. Albert Mir576_1390044891INTERVENCI_ALCALDE_alda va fugir quan van aparèixer els Mossos d’Esquadra que havien estat trucats per educadors del centre. Albert Miralda ha renovat altre cop de candidatura a Sant Salvador aquest any per Convergència i Unió i la resta de legislatures per un partit independent del poble. Aquest Alcalde al 2012 ja va crear polèmica en relació a l’acomiadament d’un sindicat laboral de la CNT de l’Ajuntament. També ha estat involucrat amb presumpte cas de corrupció per les concessions de neteja de boscos a una empresa d’un familiar seu.

Els atacs van continuar …

La segona agressió greu va ser el 22 de setembre quan una “patrulla veïnal”, composada per un cotxe i dues motos, va assetjar primer a una furgoneta del centre increpant a les persones de dins. Després, un altre cotxe va ser atacat amb un educador i un menor a dins. Un patrulla va rebentar el vidre on estava assegut un jove. I tot això es va produir després de que l’alcalde es reunís amb els veïns suposadament per «tractar el tema».

Segons han explicat fonts del centre, després d’aquests dos dies les agressions i assetjaments han parat per la forta presència policial a la zona. Tot i així, avui mateix fonts properes a l’Estrep han detectat seguiments i noves amenaces.

El dijous van ser detingudes tres veïnes de la població després de la denúncia posada per la direcció del centre Estrep per incitació a la violència i la xenofòbia.

Racisme i criminalització

El clima que es viu amb els joves de l’Estrep és de por. Alguns joves van patir crisi d’ansietat després dels fets i han tingut sort de no patir lesions greus. Diversos cotxes del centre han quedat danyats i amb greus desperfectes.

El paper de l’Ajuntament ha estat polèmic, ja que ha contribuït a atiar el foc entre el veïnat. De fet, el dijous mateix després de les detencions, l’Alcalde, Albert Miralda, demanava justificacions als Mossos d’Esquadra i a Jutjats perquè aclareixin els fets i les detencions el més aviat possible. Segons fonts properes, l’Ajuntament sempre ha qüestionat el centre i ha criminalitzat als joves d’estar al darrere de robatoris. Però des del centre han informat que durant aquests últims anys només hi ha hagut 4 denúncies en ferm i que la resta són rumorologies que afavoreixen la criminalització d’un col·lectiu molt vulnerable. Així doncs, des de l’Ajuntament i alguns veïns han arribat a culpabilitzar-los del robatori d’uns quants fruits de raïm dels camps, com si aquestes accions fossin molt greus i causessin forts danys a la població. A més, el component racista hi juga un paper molt important ja que hi ha un gran nombre de persones d’origen migrant al centre. Altre cop, doncs, s’associa migració amb delinqüència.

El paper dels mitjans de comunicació locals també ha brillat quasi per la seva absència. El ManresInfo no es va fer ressò de la noticia fins divendres al vespre i el Regió 7 ha tret diversos articles, però enfocant el tema com si fos un conflicte entre el veïnat i l’Estrep, ometent els atacs racistes a les dues persones el passat dilluns dia 21 de setembre. A més, ha tapat la presència d’Albert Miralda a l’atac del 21 de setembre. I és que, cal aclarir que aquesta guspira violenta ha anat contra tota persona que no fos de nacionalitat espanyola al relacionar els robatoris amb persones d’origen migrant. En altres paraules: Persona d’origen migrant (especialment magrebí) que podria estar en algun carrer de la urbanització del Calvet, persona que podria haver rebut.

Actes com aquest no s’haurien de quedar sense cap resposta. Es per això que diversos col·lectius de la comarca s’estan organitzant per generar mobilitzacions. Estigueu atentes a les convocatòries.