logo b llibertari
llibertari

Ateneu Anarquista La Ruda de Manresa

1. I f. [LC][BOS][MD][AGA] Herba o mata de la família de les rutàcies, que exhala una fortor particular, de fulles repetidament pinnatisectes, flors grogues en cima corimbiforme, amb els pètals concàus cap amunt, a guisa de caputxa o cullereta, en nombre de quatre a totes les flors, llevat de la del mig que en té cinc i fruit en càpsula, espontània o cultivada, emprada com a condiment en medicina popular com a abortiva o antigament amb finalitats màgiques

2. I f. [ADJ] Sense poliment; basta; dura; que no s’ajusta a les regles de l’art; amarga; rigorosa; impetuosa; violenta; descortesa

3. I f. [ET] El nom del gènere d’aquesta planta, Ruta, prové del greg Reuo que significa alliberar, al·ludint a les seves propietats

Com si d’una planta es tractés, el 18 d’Abril del 2015 començà a florir a Manresa l’Ateneu Anarquista la Ruda. Un projecte que portava temps germinant i que beu d’experiències prèvies.

Optant per implantar-nos en un espai del Sareb, ens fem nostra una propietat morta pensada per a l’enriquiment individual per intentar-lo convertir en un indret viu des del què construir relacions diferents on l’autoritat no hi tingui cabuda; relacions lliures.

La Ruda vol convertir-se en terreny fèrtil per a què emergeixin totes aquelles iniciatives al marge de les institucions, tenint com a principal referent les idees i pràctiques anarquistes.

És per això que partim de la base que no hi ha ningú millor que nosaltres per satisfer les nostres necessitats. Que tendim a l’autogestió; a l’aprenentatge col·lectiu (trencant amb el binomi mestre-alumne); a l’organització horitzontal entre iguals des d’una assemblea amb voluntat de descentralitzar projectes i lluites.

És just davant de l’INEM (un dels grans centres de gestió de la pobresa) i en un barri popular, on ens volem arrelar. Volem regar d’activitats aquest indret, convertint-lo en punt de trobada, de sociabilitat, de complicitat. Però sobretot de suport mutu: que no ens sentim soles, per què soles és quan ens sentim perdudes. Com les plantes enfiladisses ens volem recolzar les unes amb les altres. Com les plantes enfiladisses, volem esquerdar un sistema (de valors, de vida, d’organització) que ens condueix inexorablement a la sequera (de valors, de vida, de relació).

I és que la Ruda, lluny de sentir-se estancada en la seva torreta, pretén estendre llavors, propulsar les lluites al carrer des de múltiples branques i sota múltiples formes per què és al carrer on s’han de lliurar la majoria de lluites. Vol ser un espai obert, que inviti a participar i a actuar.

Quan la pluja promesa no arriba, arriba l’hora d’organitzar-se. Volem assaltar el cel de les poderoses! T’hi apuntes?

Actualment la Ruda obra puntualment per a la realització d’activitats i tallers. L’objectiu és que en relativament poc temps tingui uns horaris d’obertura fixos. Alguns dels projectes que estan en marxa són el Grup d’Autogestió de la Salut, la biblioteca, les classes d’anglès, un taller de teatre o el taller d’autodefensa. També es vol acomodar un espai per a les xiquetes. Òbviament estarem encantades amb noves propostes. Ens pots escriure a laruda@riseup.net o venir a qualsevol de les activitats.

Si vols rebre informació sobre les nostres activitats i les nostres convocatòries apuntat a la llista de distribució del nostre Ateneu.