logo b llibertari
llibertari

Cares conegudes en l’intent de recollida d’aliments racista de PxC a Manresa

D’esquerra a dreta: el manresà Jordi Castro i Fíguls; el regidor Albert Pericas; amb la camisa blanca, el Secretari General de PxC en Roberto Hernando; en segon pla i amb la samarreta negra, el regidor de Calaf, en Miguel Marcé; i en primer pla i bambes taronges el regidor de Vilanova del camí, Sergio Balcells Martínez

Cares conegudes a l’intent de recollida racista d’aliments de la formació Plataforma per Catalunya (PxC) a Manresa. A la previsible presència del regidor manresà Albert Pericas, s’hi afegiren el Secretari General del partit, Roberto Hernando; el regidor de la formació de Vilanova del Camí i Secretari de PxC per l’Anoia, Sergio Balcells Martínez; i el seu homòleg calafí Miguel Marcé.
L’aposta de militants destacats en l’intent de recollida que tingué lloc el passat 15 de Juliol, contrasta amb la poca presència (almenys de forma pública i visible) de simpatitzants locals del partit. A saber, un dels pocs manresans que hi participaren seria presumptament en Jordi Castro Fíguls, company sentimental de Carme Balet i Duat, tercera de la llista a les eleccions municipals de
PxC del 2011 a la capital del Bages
Assenyalat per Josep Anglada com a principal artífex de la seva destitució, l’actual regidor igualadí Roberto Hernando s’ha convertit en un dels homes forts del partit. Prova d’això és que el també exconseller del R.C.D. Espanyol fóu un dels escollits a acompanyar Marine Le Pen en l’acte d’inici de campanya de les eleccions al Parlament Europeu del
Front National que tingué lloc a Béziers. Hernando quedà recentment en evidència al piular “Musulmana pillada con la mano en la caja de la carpa solidària de PxC en Igualada”, tot manipulant i fent referència a l’acció impulsada per l’associació Altas del municipi Anoienc per contrarestar la recollida racista.

Una acció amb reminiscències nazis

Les accions de recollides racistes d’aliments dutes a terme pel partit Plataforma per Catalunya no són res de nou. S’emmarquen dins de la tàctica d’utilitzar la situació d’exclusió i pobresa per a realitzar una labor de propaganda del partit. De fet, un referent ideològic d’aquesta pràctica podrien ser les Winterhilfe (Ajudes d’Hivern) dutes a terme pels nazis a finals dels anys 20 i inicis dels 30, que desembocaràn després de la presa del poder per Adolf Hitler en l’associació Benestar Nacional, Popular i Socialista. A l’estat espanyol, s’importà aquesta pràctica de la mà dels militants de les JONs (Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista) Javier Martínez de Bedoya i la seva esposa Mercedes Sanz Bachiller en el context de Guerra Civil. En un primer moment l’organització que formaren per a utilitzar la caritat com a mètode propagandístic s’anomenà Auxilio de Invierno però canvià ràpidament el nom per Auxilio Social.
Més pròximes temporalment parlant, les recollides racistes d’aliments o de material escolar desenvolupades per
PxC, emulen a les realitzades a Grècia per la formació neo-nazi Alba Daurada o per la Casa Poud a Itàlia. A l’estat espanyol la formació España-2000 porta temps realitzant-ne.
Enlloc d’assenyalar als veritables culpables de la crisi (les èlits polítiques i econòmiques que ens hi han portat) totes aquestes formacions, centren el discurs en l’immigració, creant una falsa dicotomia entre els d’aquí i els de fora, tot emmascarant el seu discurs racista (al què ara anomenen identitari) i les seves pretensions feixistes.
Queda per veure l’evolució que tindrà
PxC després de la destitució per “deficiències en la gestió” del fins aleshores més carismàtic líder del grup, Josep Anglada i després del gir espanyolista que ha pres la formació tot renunciant a la ambigüitat que l’havia caracteritzat, i que li reportava vots tan de sectors catalanistes com espanyolistes.
Esperem que no surtin del búnquer. En tot cas, la nostra principal aportació, serà intentar desvetllar i demostrar les vegades que facin falta, que “encara que els nazis es vesteixin de seda, nazis es queden”.