logo b llibertari
llibertari

Centenars de persones gaudeixen contra la nova ordenança de civisme

Dissabte, 19 d’abril, la plaça de Sant Joan de Berga va canviar de nom passant a dir-se plaça incívica durant tota la jornada. D’aquesta manera centenars de persones van manifestar de manera lúdica, festiva, pública i sense autorització de cap tipus la seva oposició a les ordenances de civisme.

Tal i com ja vam informar, el passat dijous 3 d’abril totes les forces polítiques de l’Ajuntament de Berga (CiU, PSC, CUP, ERC i l’ex-regidor del PP) van aprovar l’Ordenança de Convivència i Via Pública de la Ciutat que havent canviat el nom i alguns articles ve a substituir l’Ordenança de Civisme i Bon Govern després d’un procés “participatiu” que algunes entitats llibertàries van considerar que era una farsa. Doncs la protesta de dissabte sota els lemes de “Per un carrer lliure d’ordenances” i “Aunque la Ordenança se vista de seda Ordenança se queda” manifestava l’oposició també a la nova ordenança.

La jornada va començar al migdia amb repartiment de coca i xocolata, la instal·lació d’una escenografia del Konvent.0 que representava cadàvers, la realització de dos murals a càrrec d’uns artistes d’Esplugues i jocs per la canalla. La Guàrdia Urbana va fer acte de presència sense identificar ningú. Durant el matí també es van repartir manifestos i es van recollir firmes per exigir la derogació de l’Ordenança. Una gran paella va ser la encarregada d’alimentar a prop d’una vuitantena d’incíviques que van gaudir de l’humor gruixut de l’Eugénio, de les cançons del Comandante Rock i els poetes del Vallès Oriental Joan i Orland. Després de les cançons de l’Andreu i la seva guitarra la pluja va aparèixer durant uns minuts, suficients per forçar un canvi d’espai. El recital de poesia de la Blanca Vidal, el Josep Grifoll i l’Enric Cassasses va fer-se al carrer del Balç davant de l’Ateneu Columna Terra i Llibertat, espai que va acollir el concert de Bongo Butrako i Manolito’s Band. Al final de la jornada els participants a l’acte van manifestar la seva satisfacció per com havia anat l’acte i per la gran participació de gent i per la solidaritat generada entorn la protesta.

A hores d’ara no se sap si de la protesta se’n derivaran o no sancions, en tot cas si que podem afirmar que el dia abans de la protesta l’alcalde va fer un decret que anul·lava vint-i-dues de les sancions imposades arrel d’una protesta similar realitzada el 30 de setembre de 2006 —després d’un any i mig de lluita contra aquestes sancions— i per tant el més probable és que no el contenciós administratiu previst per al dijous 24 d’abril no s’hagi de fer.

Sigui com sigui i després de més d’un any i mig de lluita contra el civisme i malgrat l’aprovació de la nova ordenança amb consens polític i revestida d’aparent consens social, dissabte vam poder comprovar com l’oposició a l’ordenança és gran i ben viva. Es probable que alguns col·lectius i/o persones presentin al·legacions contra l’esmentada ordenança i que la lluita contra l’abús de poder i les arbitrarietats que aquesta llei permet continuï.

Els membres del col·lectiu editor d’aquest portal vam afegir-nos als actes i vam poder viure i gaudir una jornada de cultura, protesta, solidaritat i empatia col·lectiva que feia molt de temps que no es donava a Berga. Gràcies a totes i visca la llibertat!

La notícia als altres mitjans:

Avui

Ràdio Berga