Us deixem amb el comunicat que han tret des de l’assemblea veïnal de La Guia per les festes revindicatives que tindran lloc el 24 i el 25 de setembre.
Salut!
LA GUIA ÉS UN BARRI VIU! STOP “MANRESA 2022”!
“La Guia” és una barriada manresana, força oblidada, però que existeix, i on hi viuen al voltant de 100 persones. Ha estat sempre un raval obrer, construït als anys 50 per ADIF (Administración de Infraestructuras Ferroviarias), sobre un sòl rebut en cessió per poder edificar habitatges socials de lloguer, i destinats en un inici als treballadors de RENFE (Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles) i les seves famílies.
Arran del projecte de turisme religiós anomenat “Manresa 2022”, impulsat des de les institucions públiques (Ajuntament de Manresa i Diputació de Barcelona) amb la Fundació La Cova (composada per jesuïtes, empresaris i polítics), i a través del Pla Urbanístic, s’ha previst enderrocar el barri de La Guia (exceptuant la capella). Per justificar-ho, fa un temps que des d’alguns mitjans de comunicació locals i des de l’Ajuntament de Manresa s’intenta impulsar la idea de que La Guia és un barri mort, gairebé sense habitants, amb una despesa excessiva de serveis, i que fa mal d’ulls de veure, espatllant el paisatge idíl·lic de l’entrada sud de Manresa. Però la realitat és molt diferent i el veïnat s’ha començat a mobilitzar.
ADIF I LA DEGRADACIÓ DEL BARRI… LES VEÏNES I VEÏNS I LA SEVA REHABILITACIÓ
ADIF, empresa pública encarregada de gestionar la infraestructura i patrimoni heretat de RENFE, és la propietària dels edificis, i des de fa molts anys s’ha despreocupat del seu manteniment i ha deixat que molts pisos anessin quedant buits i abandonats, a tal punt que l’any 2012 les veïnes del barri en denunciàvem el deteriorament, indicant que prop de la meitat dels pisos estaven buits i demanant que fossin habitats. Alhora, ADIF va negar el lloguer de pisos a les families que ho preguntaven. Per la seva banda, l’Ajuntament aprovava per unanimitat exigir a ADIF les reformes que necessitava el barri.
Però mentre ADIF es limitava a fer algunes reformes de les façanes, hem hagut de ser les pròpies veïnes les qui amb els nostres propis recursos hem anat arreglant els nostres pisos.
A partir d’aquest moment, diferents persones afectades per la precarietat econòmica i amb dificultats per l’accés a un habitatge, hem anat ocupant alguns dels pisos buits, sumant-nos a la tasca de rehabilitació del barri conjuntament amb les altres veïnes i veïns, i convivint sense cap problema.
La reacció d’ADIF ha sigut per una banda denunciar i intentar desnonar alguns pisos ocupats, i per l’altra iniciar alguns lloguers a preus de mercat (aprofitant les reformes dels antics habitants) i en condicions irregulars.
ENTRE TOTES I TOTS HEM GENERAT UN CANVI!
Actualment gairebé tots els pisos es troben habitats i parcialment rehabilitats, donant aixopluc a un centenar de persones. I el barri està viu i bonic, no tan sols els edificis, també part del seu entorn ha estat recuperat i cuidat. Doncs el barri de La Guia sempre ha tingut cura del seu entorn natural, encabint-hi des d’hortes i oliveres fins a les zones verdes que rodegen la Torre de Santa Caterina, l’espai esportiu i infantil, i fins a una associació que vetlla pel benestar dels gats, sent un clar exemple de que la millor cultura és la de la conservació i adequació, comptant amb el propi veïnat, en contra de la cultura urbanística “de despatx”, que menysté les persones i imposa la seva violència per destruir “allò vell” i imposar “allò nou”.
Com a veïns i veïnes estem satisfetes de viure aquí. I per tal de fer front tant als desnonaments promoguts per ADIF com a les intencions de l’Ajuntament d’enderrocar el barri, hem reimpulsat l’Associació de Veïnes i Veïns del barri i ens hem començat a mobilitzar.
VOLEM DENUNCIAR:
ADIF i l’Ajuntament han ignorat el veïnat per fer els seus plans. Tal és el punt de menyspreu, que les veïnes van assabentar-se del possible enderroc i les negociacions entre les dues institucions per mitjà del Regió 7.
La mala utilització dels recursos públics és un dels punts preocupants. ADIF es desentén dels problemes del barri i no assumeix la seva responsabilitat com a propietari. L’Ajuntament evadeix les seves i elabora plans d’enderroc sense consultar les veïnes i veïns.
L’apropiació del local social annex a la capella per part de l’Església. Doncs és una equipació que beneficia el barri i que ha estat remodelada amb el treball de les mateixes veïnes i veïns.
Les mentides per enderrocar el barri. Doncs ni és un barri deshabitat, ni té uns serveis més costosos per la seva ubicació (no es troba més lluny del centre que molts altres barris), ni espatlla el paisatge (doncs no té més impacte visual que altres barris), i en canvi, conviu i s’adapta perfectament al concepte de “zona verda”.
La hipocresia de tot el projecte de Manresa 2022, el qual utilitzant la imatge d’un Sant Ignasi precursor de l’austeritat i l’acollida, promouran un negoci religiós amb convenis amb els usurers de la banca i acadèmies elitistes com ESADE.
VOLEM REIVINDICAR:
El barri de La Guia és un barri viu. Com a veïnes i veïns de La Guia, volem seguir vivint en aquest barri, rebutjant tant els desnonaments com l’enderroc, sense distincions entre ocupes, lloguers vitalicis, lloguers de mercat i lloguers irregulars. Al contrari, enlloc de dividir-nos i rebutjar-nos entre les veïnes, volem que a totes ens millorin les condicions de vida al barri.