logo b llibertari
llibertari

Comunicat de premsa de l’Associació Memorial Democràtic del Berguedà

L’Associació Memorial Democràtic del Berguedà, continuant la seva tasca de recuperació de la memòria històrica, segueix treballant en l’estudi de la repressió duta a terme al llarg dels primers anys de la dictadura franquista (1939-1959) a la nostra comarca. A més del treball realitzat a propòsit dels “diners de la República” i del llistat de persones afusellades al Camp de la Bota entre 1939 i 1943, darrerament ha penjat al seu blog el llistat de totes aquelles persones de la comarca o relacionades amb ella que, empresonades per motius polítics, van sortir de la presó sota el règim de “llibertat condicional vigilada” i van fixar la seva residència a la comarca del Berguedà. Es tracta d’un total de tres-centes quinze persones que, durant anys, es van veure obligades a presentar-se quinzenalment a les dependències de la Junta Local o a les casernes de la Guàrdia Civil.

Amb aquest mateix objectiu de recuperació, l’Associació té la intenció de muntar una exposició l’any vinent amb documentació gràfica (fotografies, documents d’avals, salconduits, còpies d’expedients d’incautació, etc.) d’aquesta primera etapa del franquisme. És per això que demanem a totes aquelles persones que es trobin en possessió de qualsevol classe de documents d’aquesta mena (malgrat que pensin que no tenen cap valor), es posin en contacte amb el Memorial Democràtic per veure si és possible utilitzar-los en aquesta futura exposició que, creiem, servirà per augmentar el coneixement de la realitat d’aquests primer anys de la repressió.

La forma més senzilla de posar-se en contacte és mitjançant el correu electrònic (berga.memorial@gmail.com) o utilitzant els següents telèfons: 659629987, 636850531, o 679977186.