logo b llibertari
llibertari

Crònica de Desafiant la Cultura de la monogàmia a Artés

Ateneu La Falç. Artés, 3 de maig del 2014, 19h.

El passat dissabte 22 persones vam participar al taller que duia per títol “Desafiant la cultura de la monogàmia”. No sé si vam acabar d’esquarterar del tot la cultura que ens imposa no dubtar del model únic monògam, però sí que vam intentar començar a veure tot allò que aquesta cultura projecta sobre la idea de parella. Vam parlar de la llibertat i la satisfacció en quatre eixos: les relacions econòmiques, les relacions afectives, les relacions sexuals, les relacions d’amistat.

Molt bé, però a tot això… què és la monogàmia? És només un pacte d’exclusivitat sexual? És intentar modelar a una persona per a que satisfaci les teves carències? És crear mútues relacions de dependència? És un pacte de conveniència?

Si bé no era fàcil trobar una definició sí que vam saber crear un espai on posar de nou en dubte els grans mites de l’amor romàntic.

La segona part i, ja entrant més en matèria, vam fer un tímid inici de trencar les barreres físiques que ens impedeixen apropar-nos a l’altre, sense tabús, sense malentesos, sense massa reserves, sense saber qui com ni per on. I després, ja a la llum del dia, ens vam acomiadar, la majoria amb ganes de seguir donant voltes sobre la cultura de la monogàmia, de seguir estripant-la i disseccionant-la i, en cas que no ens convenci, desterrar-la.

Amb els ulls oberts o bé tancats.