logo b llibertari
llibertari

Crònica de la ruta del control social a Manresa

Cartell penjat al carrer Guimerà de Manresa a l'entrada d'una de les botigues amb video-càmeres
Cartell penjat al carrer Guimerà de Manresa a l’entrada d’una de les botigues amb video-càmeres

A les 11h. del dissabte, 30 de maig, una vintena de persones es van trobar a la Plaça Major de Manresa per assistir a una ruta de control social. La ruta es va enfocar en una de les formes més esteses i visibles del control social: la video-vigilància. Un company va explicar els diferents models de càmeres i les lleis i normatives entorn a la gravació d’imatges a la via pública. Al llarg de la caminada, es van senyalitzar desenes de càmeres i es van enganxar cartells amb la frase, «no et protegeixen, t’estan vigilant». Així es va visibilitzar la vigilància normalitzada i cada cop més total als espais comuns. Resulta que una grandíssima part de les càmeres als carrers, botigues i portals de Manresa no complien amb les normatives. Es va explicar com fer una denuncia per gravació il·legal. Sembla que al ser l’Estat el responsable de la càmera infractora (com era en molts dels casos que vam percebre), al executar una multa per gravació il·legal l’Estat es multa i es paga a si mateix.

La càmara de la Plaça Gispert, amb vistes als ocells després de la ruta
La càmara de la Plaça Gispert, amb vistes als ocells després de la ruta

En el transcurs de la ruta, es van veure 33 càmeres exteriors, sobretot a les façanes dels edificis, 32 càmeres als interiors de botigues, bancs, etc., i 6 càmeres a portals, per un total de 71 càmeres en només deu carreres al centre de Manresa. D’aquestes, 34 no en tenien un cartell d’avis de gravació, legalment obligatori, i 42 apuntaven a l’espai públic.

Segons el programa Distance Calculator la ruta va recórrer uns 1050 metres, per 42 càmeres que apuntaven a l’espai públic, ens queda un percentatge aproximat de 1 càmera exterior per cada 25 metres transcorreguts.

La ruta va acabar amb un vermut a l’Ateneu Anarquista La Ruda.

Us deixem amb l’interessant fanzine realitzat per a la ocasió: