logo b llibertari
llibertari

Crònica de la Vaga General del 14 de novembre a Berga

El 14 de novembre hi va haver Vaga General, convocada pels anomenats sindicats majoritaris, que tant mal han fet al sindicalisme. A més, la CNT i la CGT van fer convocatòria pròpia. A Berga, l’Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat i el Sindicat d’Activitats diverses de la CGT de Berga van començar a preparar la vaga que havia de ser en un principi el 31 d’octubre. Al passar la vaga del 31 d’octubre al 14 de novembre van decidir centrar-nos en aquesta data.

La tasca de difusió per tal de donar a conèixer la convocatòria que des de les organitzacions llibertàries fèiem de la Vaga a Berga va passar per fer un cartell propi, junt amb les companyes de Manresa i fer-ne tanta difusió com les maleïdes eleccions ens van deixar fer —ja que en època d’eleccions no és fàcil que se’t respectin els cartells—. També es van penjar diverses pancartes informant de la vaga. Van fer difusió a través de mitjans propis com el Bllibertari.org, de la mateixa manera van informar degudament la resta de mitjans locals i, finalment, van informar als seus afiliats a través del correu electrònic.

A més, la setmana abans de la vaga van informar als treballadors i als clients de diferents grans superfícies alimentàries de Berga. Per fer-ho van distribuir un text escrit per animar a fer vaga la jornada de dimecres 14 de novembre.

El dia de la vaga, a Berga hi van haver dos piquets. Un organitzat per l’esquerra independentista que va convocar a les nou del matí a la plaça de Sant Joan i un altre organitzat per les organitzacions llibertàries ja esmentades que convocaven també a les nou a la plaça Sant Ramon. Dues persones d’aquest darrer piquet van ser registrades pels Mossos d’Esquadra. Abans d’aquesta convocatòria, a les set del matí hi va haver un tall de carretera amb una crema de pneumàtics a la C-16, entre Berga i Gironella, segons va informar Ràdio Berga. Els bombers van apagar el foc i van retirar els pneumàtics.

El piquet de l’Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat i la CGT va ser format per una vintena de persones amb banderes negres, i roges i negres. El piquet va passar per diferents comerços i grans superfícies de Berga, enganxant cartells, adhesius marcant els comerços amb esquirols, donant informació del perquè de la vaga i tirant petards. Amb un megàfon vam cridar diverses consignes. El grup va estar acompanyat en tot moment per la Guàrdia Urbana, —davant i darrera— i seguits per dos Mossos de paisà. Cap al migdia es van penjar algunes pancartes al passeig de la Indústria i es va desconvocar el piquet. Durant una estona els dos piquets van coincidir. El piquet de l’esquerra independentista estava format per més d’una quarantena de persones.

Finalment, a la tarda, membres de les organitzacions anarquistes de Berga van baixar a la manifestació anticapitalista de Barcelona. La valoració general que es fa des d’aquestes organitzacions és bona, cal millorar coses, però va sortit tot bastant bé. La Vaga General, és una eina que encara pot servir a la classe obrera, cal però esmolar-la.

Salut i anarquia!