logo b llibertari
llibertari

Crònica de la XVII Marxa Homenatge als maquis a l’Alt Llobregat i Cardener

01
Comença la pujada al Catllaràs, a la Pobla de Lillet.

El passat 26 de juliol una trentena de persones vam participar a la ruta comentada pel Catllaràs. Durant la caminada es van fer parades al Castell de la Vila, al Xalet del Catllaràs, al mirador del Roc de la Lluna, al camp del Joc de Pilota i a les ruïnes de les Mines del Catllaràs. Es va parlar del context industrial, social, polític i econòmic de principis del segle XX, dels moviments llibertaris de l’Alt Berguedà i de les rutes, estratègia i acció dels maquis a la comarca. Part de l’itinerari coincidia amb la Catllaràs Trial-Pobla de Lillet, així que ens vam trobar un bosc bastant transitat d’esportistes. Ja de tornada a la Poble de Lillet, el centre era ple de visitants, marxandatges i una sardana de benvinguda.

02
A la Pobla de Lillet, després de la ruta pel Catllaràs, recordem les companyes preses per lluitar contra la dominació.

El dia següent, diumenge 27, una vintena de persones vam assistir a la visita guiada pels carrers de Berga sobre els moviments obrer, anarquista i maquis. Es va explicar la vida i acció dels maquis Marcel·lí Massana i Ramon Vila, alguns fets a l’antiga caserna de la Guardia Civil, anècdotes sobre el mossèn Josep Armengou, fets de Marcel·lí Massana al ja desaparegut Bar Colon, vida i acció de l’anarquista Josep Ester Borràs i la revolta a l’Alt Llobregat de l’any 1932. Trabucaires, núvies i una banda de músics de la festa dels Elois anunciaven les 11 h del matí tot coincidint amb el final de la nostre visita. A continuació ens vam desplaçar amb cotxes fins a Pedret des d’on vam caminar 15 minuts per visitar la base guerrillera de Santa Eugínia. Un cop allà es van explicar anècdotes, quotidianitats i estratègia dels maquis i la seva vida al bosc. La jornada va acabar amb una delitable paella popular prop del pont de Pedret.

4
Diumenge a la ruta per Berga, davant on abans hi havia la caserna de la Guardia Civil expliquem els assassinats dels companys Puertas, Bertobillo i Vilella el 1949.
3
El record de Puertas, Bertobillo i Vilella, assassinats el 1949 no és fàcil de mantenir, ja que la gent d’ordre, responsables de tot allò, segueixen sent la classe dominant.
7
Durant la ruta per Berga expliquem qui va ser Ramon Vila Capdevila.
8
Després de la ruta per Berga, vam anar a Pedret, vam visitar la masia de Santa Eugínia (base guerrillera) i vam gaudir d’una paella.