logo b llibertari
llibertari

Darreres notícies sobre el company anarquista berguedà Roberto B. Catrino López empresonat a Holanda

El passat 19 de Juliol la gent de la ABC Amsterdam (Creu Negra Anarquista), varen realitzar una concentració solidaria davant la presó Holandesa de Lelystad en la qual es troba pres el company anarquista ROBERTO CATRINO.

Unes 14 persones es varen desplaçar en cotxes fins a la presó. Un cop allà, ajudats d’un equip de so, varen fer soroll durant més d’una hora i varen fer sonar a tot volum música que saben que segur que li agrada al Roberto. Mentre la música sonava una de les persones denunciava la situació en la que es troba aquest company, així com l’existència de les presons. Això va provocar reaccions dins la presó i varen poder escoltar clarament crits i cops des de dins dels murs per part de la gent presa que els va poder escoltar en resposta a la seva mostra de solidaritat. També varen desplegar una pancarta en la que s’hi podia llegir: “ROBERTO NO ESTAS SOLO, PRESXS A LA CALLE”.

Els polis de la presó només varen posar problemes a les concentrades per estar en terreny de la presó i varen recriminar que la persona que parlava per l’equip de so ho feia en castellà.

En una visita realitzada uns dies després de la concentració les companyes de l’ABC varen confirmar que el Roberto, que es troba en una part de la presó que no dona a l’exterior, va poder escoltar-ho tot.

En definitiva, tot un èxit donades les dates ja que allà molta gent era fora de la ciutat.

Situació actual:

La situació actual del Roberto és bona respecte el seu estat de salut i anímic. En les últimes comunicacions amb ell ens ha tramés que torna a estar molt animat i que torna a fer una intensa tasca esportiva gràcies a la qual està recuperant el seu habitual estat físic.

Recordem que el Roberto va haver de ser ingressat en un hospital penitenciari mesos enrera.

Ara mateix l’atenció del seu cas se centra en la demanda d’extradició que l’Estat Espanyol té contra seu a Holanda. En la primera vista oral celebrada el passat 26 de maig, l’Estat Holandès va rebutjar aquesta demanada en tant que fins a aquell moment no havia rebut cap informació dels seus col·legues espanyols. Això podria facilitar l’arxiu del cas. No obstant, però, davant la possibilitat de la segona vista, previsiblement al mes de novembre s’està preparant la defensa per a impedir aquesta extradició. L’argumentació es basa en demostrar una sèrie de qüestions determinants:

-Demostrar les condicions de vida que el Roberto va haver de patir durant els seus 15 anys d’empresonament a l’Estat Espanyol per fer valer els seus drets i per la seva lluita contra la injustícia. Cal parlar del FIES, de la dispersió, aïllaments, el xantatge i la corrupció institucional i judicial…

-El seu estat de salut: Com a persona malalta del VIH, considerat com una malaltia incurable.

-El temps que li quedava de condemna: Això fa referència explícita al moment en que el Roberto va decidir no tornar més a la presó.

Aquests punts es faran servir per a denunciar la responsabilitat de les autoritats de l’Estat Espanyol en el tractament inhumà que va patir, així com per argumentar el fet que no tornés després del seu segon permís degut a la injusta situació a la que se l’havia abocat (aquí se’n diu estat de necessitat).

Val a dir que a Holanda no es contempla l’extradició d’una persona si això li pot suposar ser víctima de represàlies, maltractaments, tortura… . Així mateix, a Holanda no es contempla el fet de no tornar a la presó després d’un permís (aquí “Quebrantar” la condemna), com una cosa punible i, per lo tant, no es jutja ni es condemna; això sí, són estrictes a l’hora de permetre l’accés a aquests permisos.

Per a obtenir més informació podeu contactar amb:
ABC Amsterdam
http://squat.net/abcamsterdam
abcamsterdam@squat.net

O amb:
Coordinadora Contra Abusos de Poder de Barcelona
C/ Bot, 7, baixos (“CRUMA”) 08003-Barcelona
coordinadoracapbcnpropresxs@yahoo.es

Podeu escriure al Roberto a:
ROBERTO B. CATRINO LÓPEZ
P.I. Lelystad
Afdeling 1116, Cel 14, Afdeling F
Larserdreef 300
8233 HB Lelystad
Holanda

Finalment, cal recordar que calen diners per tal de tirar endavant les diferents tasques de suport al Roberto. Qualsevol aportació serà benvinguda.