Que un dels objectius de la campanya del civisme impulsada per l’Ajuntament de Manresa és el de recaptar fons per les arques municipals en l’actual context de crisi econòmica no és un secret per ningú. Aquesta ordenança sorgí després d’una campanya consensuada amb els mitjans de comunicació locals per augmentar deliberadament la cobertura sobre notícies sense trascendència real relacionades amb un suposat incivisme. Com era de suposar, l’aprovació de la ordenança cívica no estigué exenta de polèmica ja que bona part dels col·lectius contestataris de la ciutat mostraren el seu malestar davant una legislació classista i estigmatitzadora que persegueix moltes de les pràctiques de protesta i de supervivència de les persones econòmicament més desafavorides i dissidents. La denúncia per multes absurdes i desproporcionades ha anat “in crescendo”. La més impactant i injusta de totes, una multa de 600 euros a un veí per agafar aigua de la font. Però sens dubte no és la única digne de resaltar. Ara fa poc saberem per exemple d’una multa de 90 euros imposada per creuar el carrer per un indret on no hi havia un pas de zebre.
També podríem parlar de l’enorme desplegament amb fins recaptaroris que durant les últimes setmanes està realitzant la Policia Local de la ciutat. Una Policia Local, que ara si que treballa de valent, ja que el 5% del sou que no li rebaixaren durant les retallades del consistori que afectaren a la resta del funcionariat, es treu en bona part de les multes imposades a les veïnes de la ciutat.
De pàrquings
L’aberració urbanística del pàrquing de la Reforma fóu una clara maniobra de desviació de fons públics a mans d’una empresa privada, en aquest cas a “Fomentos de Construcciones i Contratas (FCC)”. Una suposada remodelació urbanística innecessària en un plaça que fins la seva reconstrucció tenia vida, va ser una de les apostes més escabroses d’un Ajuntament que sembla que no tingui fre en quan a realitzar obres absurdes. Des de la seva obertura, fins a mitjans de l’any 2012, el pàrquing de la Reforma ha tingut una ocupació d’un 4% de la seva capacitat. A canvi de la construcció del pàrquing i la reforma (o podríem dir destrucció) de la plaça, l’Ajuntament ha cedit la concessió de la zona blava de Manresa i el poder de gestionar el servei de grua durant 15 anys i la possibilitat d’explotar el pàrquing construït durant 50 anys a FCC.
Aquest fet ha repercutit directament amb l’increment de la zona blava fins a convertir-la en una de les més elevades de l’estat espanyol, i com no, en l’augment deliberat dels casos de retirada de vehicles de la ciutat per a benefici de FCC.
Ara han obert un nou pàrquing a la zona de les Escodines de Manresa que s’anomena “Centre Històric”, construït per Dragados, que queda a cinc minuts a peu del sempre buit pàrquing de la Reforma. Un absrud dintre l’absurd, per finançar la construcció per la construcció, l’enriquiment privat. Per a potenciar la ocupació d’aquest nou “equipament”, han tancat el pàrquing de terra situat a prop de les Piscines municipals “curiosament” dues setmanes després de la seva obertura. La justificació no podria ser més inútil: en el pàrquing de terra de la via de Sant Ignasi s’hi feien irregularitats. El mateix digueren quan impossibiltaren el lliure aparcament al Passeig del Riu per facilitar l’ocupació del pàrquing de la Reforma.
El Civisme i la construcció desenfrenada a Manresa están fent molt de mal, i estan apostant a les nostres esquenes novament per un model de vida, de convivència i de desenvolupament que amb l’esclat de la crisi ja s’ha vist que no porta enlloc.