logo b llibertari
llibertari

Editorial del pèsol negre número 72

Nova temporada: Primavera 2016

L’Espurna

Manresa, febrer de 2017.

Que la hipocresia està de moda, no és pas l’última tendència. Fa anys i panys que es porta la hipocresia! A vegades més combinable amb el cinisme, a voltes més a joc amb la pedanteria, i gairebé sempre de conjunt amb la demagògia i la fal·làcia.

Aquest cop però, les meves alarmes han saltat amb la fèrria crítica al racista i masclista Donald Trump. Què fàcil que és criticar una figura que fa el mateix que molts altres polítics de la seva lliga (tot i fer molt més fàstic que altres), però que va de cara i sense escrúpols. Què difícil és criticar la maquinària, la democràcia en sí mateixa, que ha permès que personatges com aquest liderin la vida de tantes persones.

Un altre tema d’urticària és el de la judicialització del procés sobiranista. «A Espanya es persegueix la gent per les seves idees, com en el franquisme»[1]. Sí Artur, a l’estat espanyol mai s’ha deixat de perseguir per idees polítiques, en són un bon exemple els casos repressius de Pandora contra el moviment anarquista, instigats pel propi cos policial català i en el seu mandat, per citar un dels milers d’exemples de persecució política d’aquest estat.

Igualment passa amb el tema de les refugiades. Ingènua demanda institucional i ciutadana: la insistència de tenir més llocs d’acollida, quan no tenim ni idea de com es gestionen els llocs que actualment hi ha, alguns de gairebé internament o podríem dir de reclusió (com el cas de Dianova a Manresa). Ni tampoc importen massa les més de 9.000 deportacions anuals de persones que entren sense papers a l’estat.

Així doncs, aneu preparant-vos pels modelets falsers més atrevits i d’allò més colorits, perquè segurament es portaran molt aquesta nova temporada de primavera. Esperem que aquest Pèsol Negre us alerti i pugueu prendre alguna mesura. Bona lectura.

[1] Declaracions d’Artur Mas en l’entrevista feta a Nació Digital. 23/06/2016.