logo b llibertari
llibertari

El Berguedà Llibertari i el Bages Llibertari junts al Bllibertari.org

El mes de gener de 2004 dos companys del Berguedà vam adquirir el domini www.berguedallibertari.org i el mes de març següent el portal «Berguedà Llibertari» es posava en funcionament. La voluntat era clara, es volia mostrar: «les darreres notícies de la comarca, les diverses activitats dels col·lectius i grups llibertaris del Berguedà, les lluites d’aquí i de la resta del món» i oferir tot un seguit de recursos al usuaris: correus electrònics, allotjar el web dels diferents col·lectius, accedir al fòrum, etc. De seguida al portal es van allotjar el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, l’Ateneu Columna Terra i Llibertat i el pèsol negre entre altres projectes.

El «Berguedà Llibertari» ha estat un referent comunicatiu al llarg d’aquests vuit anys, sent una font de referència en moments complicats i concrets com durant els abusos d’autoritat de novembre de 2004 comesos pels mossos d’esquadra als carrers de Berga, durant els lamentables fets de Patum de 2005 en que van matar el nostre company Pep Isanta mentre els mossos negaven la seva ajuda i nosaltres mostràvem les nostres incoherències, durant la lluita contra l’ordenança de civisme o fent seguiment de presos com el Roberto Catrino que en pau descansi.

El «Berguedà Llibertari» va néixer sent un portal gestionat amb el sistema php-nuke i el maig de 2006 va passar a ser gestionat amb wordpress fins a l’actualitat. El portal ha estat gestionat per l’Ateneu Columna Terra i Llibertat (ateneu anarquista de Berga) i ha estat i és un petit però ferm punt de referència informativa pel que fa a temàtiques socials de la comarca.

Des de que el «Berguedà Llibertari» es gestionat amb wordpress hem publicat prop de vuit-centes notícies, s’han fet uns cinc-cents comentaris i s’han impulsat multiples campanyes. Des del 2006 hem tingut prop de 60.000 visites i 32.000 usuaris, dels quals més de la meitat no són els habituals. Ens movem en una mitjana que oscil·la la cinquantena de visitants diaris que s’estan una mitjana de dos minuts i mig al nostre web, són visitants de diversos països, tot i que el gruix són d’aquí, és clar. Hi ha hagut moments en que els visitants o lectors han arribat a ser entre cent i dos cents diaris i fins i tot en un parell d’ocasions a superat els sis-cents, però això només quan l’actualitat social ens assenyalava (Patum 2005, casos de civisme, maquis, atacs de membres de la CUP a una casa okupada, etc.). Com anècota destacar la multa —del tot irregular— al llavors gestor del portal per publicar una crítica als Mossos d’Esquadra (un judici peculiar que en alguna altra ocasió caldrà explicar).

Des de l’any 2009 a l’any 2010 fa funcionar el «Bages Llibertari» gestionat per persones de la capital del Bages a wordpress.com i després a entodaspartes.org. La iniciativa anava en la línia del Berguedà Llibertari però al Bages.

Ara, Berguedà i Bages llibertaris s’uneixen o millor dit es coordinen al Bllibertari.org. El «B Llibertari» és un portal web de l’Alt Llobregat i Cardener (Berguedà i Bages) que ofereix informació i recursos socials i anarquistes de caràcter local i d’arreu del món. Aquest projecte se suma als projectes informatius antiautoritaris d’ambdues comarques com ara el pèsol negre (publicació periòdica en paper). I Ràdio Bala pel que fa a Manresa. Amb la participació de diverses persones de les dues comarques s’inicia una nova etapa comunicativa que promet ser molt fèrtil i interessant. Salut i anarquia!