logo b llibertari
llibertari

El Pla de Buits Urbans, una nova hipocresia de l’Ajuntament de Manresa

L’Ajuntament de Manresa va impulsar, des de la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, el projecte de «Buits Urbans». Una iniciativa on «entitats i associacions sense ànim de lucre de la ciutat utilitzin solars municipals en desús perquè desenvolupin projectes socials», tal i com detalla la web de l’Ajuntament. Sota un concurs de licitació, s’ofereixen quatre solar buits situats al carrer Santa Teresa, número 4; al carrer de l’Hospital número 17, cantonada amb el carrer Sant Salvador; un solar del passatge situat entre el carrer Dante i l’avinguda de les Bases de Manresa i el solar situat al carrer Lluís Millet, número 19 i carrer del Camí Vell de Santpedor, número 71.

67C

Paradigmàtic és el cas del segon solar, el situat al carrer de Sant Salvador xamfrà amb Hospital, ja que és 1212on hi havia el Centre Social Okupat La Tremenda. Un Centre Social que durant 9 anys va esdevenir un espai de resistència antipatriarcal amb diverses activitats. El 3 de març del 2014, es va desallotjar la Tremenda extrajudicialment per part de l’Ajuntament de Manresa i FECSA ENDESA . Després d’un any, on hi havia la Tremenda hi una trist solar. Un solar que ara volen ofertar perquè es duguin a terme activitats «normalitzades» que encaixin dins els valors «cívics». Són els mateixos valors que han convertit aquell espai en un solar buit, fred i en desús.

Davant d’aquesta hipocresia, el col·lectiu Columna Clitoriana va mostrar la seva indignació i resposta col·lapsant l’Ajuntament amb diversos escrits (via fax i mail) adreçats a l’Oficina de Contractació, Compres, Gestió Patrimonial i Inversions de l’Ajuntament de Manresa (oficina gestora de la licitació el pla Buits Urbans). La carta es feia ressò de la hipocresia de l’Ajuntament pel fet de desallotjar un Centre Social i després oferir-lo perquè es dinamitzés amb activitats acceptades institucionalment. «Tenim clar que l’activitat que es portava a terme en aquell espai no encaixava dins del vostre model d’oci i d’activitats «socials». Tenim clar també, que us molestava, perquè suposava una crítica i qüestionament al model de societat establert; capitalista heteropatriarcal, on tot ha de passar pel control de les institucions», especificava la carta.

 Manresa Abril de 2015-04-28

Tremenda