logo b llibertari
llibertari

Els indrets de la IV Ruta històrica Anarquista per Manresa

El passat 13 de maig es realitzà la IV Ruta Històrica Anarquista per Manresa, en el marc de la Primavera Llibertària. En aquesta ocasió, passàrem pels indrets següents:

1.- Carrer Joc de la Pilota, tiroteig en solidaritat amb la insurrecció de Fígols 1932.

Tiroteig al carrer joc de la pilota en solidaritat amb l’aixecament insurreccional de Fígols. Tot i les consignes de vaga general i gimnàstica revolucionària, la espontaneïtat d’aquesta i la falta de mitjans no va permetre l’extensió de la insurrecció a Manresa. A la ciutat els sindicats només van convocar una vaga general de braços caiguts, que va ser derrotada fàcilment per l’exèrcit.

2.- Plaça Major. Proclamació de la República, 1931.

Els anarquistes també van jugar un paper important en aquesta data tant senyalada. La CNT de Manresa va convocar una vaga general arrel de les eleccions del 12 d’abril, que ajudarien a tombar el govern monàrquic i reaccionari. Per això existia una mena d’aliança tàctica entre republicans i anarquistes que portaria als primers a controlar el municipi, oferint-los als segons assumir treballs del municipi (conserges, agutzil, administració, etc.). Els llibertaris declinarien l’oferta i es van centrar en la lluita laboral que esclataria plenament a l’estiu de 1931. A ressaltar l’anècdota del parlament de Josep Corbella (FAI, CNT) des del balcó de l’Ajuntament, sent defensat des de baix per companys armats, per si els atacava la Guàrdia Civil.

3.- Jutjats Vells. Anarquistes empresonats 1923-24.

L’any 1923 va ser un any de molt prolífic per la CNT manresana que assoliria arribar a prop de 7.500 afiliats a la ciutat. Però aquest creixement va venir acompanyat d’una onada repressiva des d’inicis de l’estiu. La repressió es va agreujar a partir del cop d’estat de Primo de Rivera, el 13 de setembre, i durant un mes tindran lloc diverses caigudes. A la masmorra local van estar presos, per exemple, Garcia Oliver, Joan Figueras i Francesc Roig per l’atac del Cafè l’Alhambra succeït a l’abril.

4.- Magatzems Jorba. Setmana Tràgica 1909

Setmana Tràgica, 29 de juliol 1909. Davant els esdeveniments iconoclastes el propietari dels magatzems Jorba va fotografiar els participants. Les imatges van servir per condemnar diverses persones. Però cadascú recull el que sembra… Als aldarulls es van cremar dues esglésies i van haver dos morts i diversos ferits, així com nombrosos detinguts.

5.- Carrer Àngel Guimerà, 48-50. Locals 1936-39 / Guimerà 53, casals dels 80s

La CNT-FAI dels anys 30 tenia seu a un edifici del Passatge Sense Nom (al costat de l’escola de la Renaixença). Amb la victòria popular del 19 de juliol de 1936 va requisar l’edifici dels Germans, situat al carrer dels Esquilets. Però a l’octubre aquest edifici va ser destinat a convertir-se en una escola i els sindicats es van haver de traslladar. L’edifici triat com a seu de la CNT-FAI estaria a  Àngel Guimerà, 48-50, i al local també estaria la Cooperativa Confederal i diverses associacions afins a l’anarquisme.

Just davant, a Guimerà 53, estaria el Casal de la Dona, obert a 1984, i el Casal Alimara, obert a 1987, convertint-se en un lloc clau pels moviments socials dels anys vuitanta. Aquests locals tindrien un trist final amb la col·locació d’una bomba el 1989 per part d’un grup feixista/parapolicial.

6.- Carretera de Cardona, 32. Impremta El Trabajo, 1933.

Durant l’escissió trentista a Manresa van haver alguns successos conflictius. Baralles en mítings, insults… La disputa dels espais comuns va ser una constant entre els dos bàndols. Un d’aquells espais era el setmanari El Trabajo, portaveu de les idees llibertàries a la comarca. El 8 de juliol de 1933 desprès d’un míting anarquista, una manifestació de 500 persones intentaria ocupar el local, sent rebut per la Guàrdia d’Assalt en disposició de disparar. Aquest seria l’incident potencialment més greu de l’escissió confederal que afortunadament no va passar d’aquí.