logo b llibertari
llibertari

Ha mort la Conxa Pèrez, la miliciana barcelonesa que ha plantat cara a un segle d’injustícies

Ahir, dia 17 d’abril, malauradamet ens ha deixat la nostra companya, Conxa Pérez, gran lluitadora llibertària, a l’edat de 99 anys.

miliciana

La Conxa Pérez Collado, va néixer l’any 1915, dins una família obrera de tendència anarquista de la barriada de Les Corts de Barcelona. Ella, des de ben jove, s’incorpora a la lluita obrera, seguint els ideals anarquistes, sindicant-se i militant a la CNT, en el sector de les arts gràfiques, on treballava. S’involucra activament en diferents Ateneus  llibertaris de l’època, com l’Ateneu Faros i formarà part de les JJLL (Juventuts Llibertàries) i de diferents grups de la FAI. Intervé en les diferents vagues revolucionàries del moment, cosa que li comportarà un temps de presó durant la República. Al 1935, serà una de les membres fundadores de l’Ateneu racionalista Humanitat de Les Corts i de l’Escola autogestionària Eliseu Reclús, juntament amb els coneguts germans Carrasquer. Va participar en els combats per aturar la sublevació feixista del juliol del 36 a Barcelona i en pocs dies sortirà cap al Front d’Aragó com a miliciana participant en els atacs de Belchite i Almudevar i més tard, a la reraguarda, a Barcelona, destacant, especialment, la seva gran responsabilitat en una fàbrica d’armes col.lectivitzada durant la guerra.
S’exiliarà a França, tot passant per diversos camps de concentració i refugis francesos fins que al 1942 podrà retornar a Espanya amb un fill de pocs mesos. Durant la dictadura va acabar obrint una paradeta al mercat de Sant Antoni de Barcelona, juntament amb el que va ser el seu gran company, també llibertari, Maurici Palau, des d’on continuaran l’activisme antifeixista fins als nostres dies. Al 1999 entrarà a formar part del Grup de Dones del 36, en el que juntament amb altres dones lluitadores antifeixistes, contribuirà a recuperar la memòria històrica recorreguent moltíssimes escoles i instituts per tot Catalunya. Els últims anys, vivia bastant còmodament a la Residència de gent gran del barri de la Barceloneta i sempre estava acompanya d’amics i amigues de totes les edats que la visitaven, gràcies al seu bon caràcter i a la seva gran vitalitat, jovialitat i simpatia.

Per això, us demanem que NO LA OBLIDEU MAI, PERQUÈ ALESHORES, HAURÀ MORT DE DEBÓ!!!
QUE LA TERRA ET SIGUI LLEU…
Salut i Anarquia!!!

Més informació de la Conxa: http://www.alasbarricadas.org/noticias/node/29410