logo b llibertari
llibertari

Iberpotash encara no ha presentat un pla de restauració del runam salí de Sallent

runam-sali-cogullo-_(prou sal)Meritxell Guàrdia – Manresa

L’empresa minera Iberpotash no ha presentat encara el pla de restauració del runam salí del Cogulló de Sallent (Bages). El termini fixat judicialment per l’entrega d’aquest pla a la Generalitat va finalitzar ahir, 4 de març, i Iberpotash ja ha anunciat que està esperant a que es resolgui el recurs presentat al Tribunal Suprem. Aquesta sentència es remunta a la denúncia de Sebastià Estradé, veí de Sallent, el qual va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dictés sentència per la restauració del runam salí durant el temps d’explotació per així minimitzar l’impacte ambiental, i no un cop hagi acabat l’explotació com estava estipulat en un primer moment. Així doncs, la sentència obliga la Generalitat a exigir a l’empresa minera que presenti el pla de restauració del runam i a elevar la fiança imposada l’any 2008. Segons l’estudi Ramon Folch i Associats, la suma de l’actual fiança imposada a l’empresa no cobreix ni el 2,5% del cost real de restauració i com a mínim hauria de ser de 72 milions d’euros, que sumat a altres costos com els de manteniment, augmentarien la fiança als 100 milions.

300 milions d’euros públics per reparar la contaminació

L’abocador del Cogulló és un dels runams de les mines de potassa més grans del Bages amb un volum de 488.748 m2 –com gairebé 76 camps de fútbol– i un creixement de 1,2 milions de tones anuals, segons dades de la Plataforma Prou Sal!. Aquests gegantins runams han comportat un fort impacte al territori. L’informe de Ramon Folch constata que la situació ambiental de la conca hidrogràfica del Bages està condicionada per l’activitat minera que actualment exerceix l’empresa Iberpotash, filial de la multinacional israeliana ICL. Les filtracions salines i els vessaments dels col·lectors han provocat un enorme despesa pública en reparar la contaminació salina, ja sigui amb depuradores, instal·lacions específiques o dessaladores. Aquesta despesa ha estat quantificada per la mateixa Agencia Catalana d’Aigües amb 300 milions d’euros.

Nova denúncia a Súria

El 20 de febrer Iberpotash va reiniciar les obres d’accés a la mina de Cabanasses a Súria (Bages) després que es publiqués al DOGC l’aprovació definitiva del Pla Especial Urbanístic per l’accés a la rampa de la mina. Malgrat això, però, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) va presentar el 26 de febrer una denúncia davant l’Ajuntament de Súria per tal que aquest obri un expedient sancionador a l’empresa i faci aturar les obres de forma immediata, ja que Iberpotash no té la llicència urbanística per realitzar aquestes obres. La CUP entén que els permisos que l’empresa havia obtingut abans de l’aprovació del pla especial urbanístic no són vàlids i que cal tornar a sol·licitar les llicències. Actualment, aquests tràmits estan solucionats i Iberpotash va obtenir la llicència d’obres el 28 de febrer, segons ha informat la pròpia empresa. Tanmateix, part de l’equip de govern de l’Ajuntament de Súria està imputat per prevaricació al aprovar el permís d’obra de la rampa iniciada per Iberpotash sense que el Pla Especial Urbanístic estigués regularitzat.

Notícia extreta de: www.setmanaridirecta.info