logo b llibertari
llibertari

Interins a educació: les TEEI en lluita

Les Tècniques Especialistes en Educació Infantil (TEEI) seguim tenint molt a dir. Volem ser escoltades i fer visible la situació que hem viscut, el tracte que hem rebut i la manca de reconeixement per part de l’administració pública a la qual portem servint des del curs 2004-2005.

Moltes escoles públiques de Catalunya perdran la TEEI que fa tants anys forma part d’un equip, d’un projecte educatiu i dóna força a una línia d’escola que entre tots fem possible.

La figura TEEI, de suport per a les aules de P3 es va crear el curs 2004-2005 i fins ara el Departament d’Educació no havia ofert unes oposicions per a aquesta categoria.

Les TEEI hem estat amb contractes laborals temporals fixes continuats des del moment en què vam ocupar les places vacants.

Si actualment som 904 TEEI a Catalunya, per què el Departament d’Educació només ha convocat 376 places PESCO amb voluntat d’una suposada estabilització? El sistema educatiu actual necessita arribar a les 1.250 places per cobrir una TEEI a cada aula de P3. Així que, hi havia capacitat per estabilitzar a les que actualment estem en frau de llei i convocar oposicions per a cobrir els llocs de treball restants. Cal estabilitzar les persones i no pas els llocs de treball!

Aquestes oposicions, que no valoren els més de 15 anys que aquestes professionals portem mostrant la nostra vàlua, i que no tenen una voluntat d’estabilització real, faran que les poques TEEI que accedeixin a una plaça, saltin a d’altres escoles.

Sabem que moltes Direccions i AFA (FAPAC) estan del nostre costat, i no veuen amb bons ulls perdre aquestes professionals, que per als centres, a diferència que per al Departament, no som un número, sinó que som persones, companyes i una peça clau per al funcionament de l’escola.

Les TEEI coneixem de primera mà el funcionament del centre en el qual treballem i en concret som un pilar a P3 (tant pels anys que fa que hi som, com perquè som de confiança per a mestres i famílies havent mostrat any rere any la nostra implicació i experiència).

A les famílies que han tingut els seus fills/es a P3, els dóna tranquil·litat saber que els germans petits seguiran sent atesos per la TEEI que ja va acompanyar al seu fill/a gran…

El passat 18 de setembre de 2021, es va dur a terme per primer cop, la convocatòria de concurs-oposició per a la nostra categories, a la qual hi havia inscrites unes 5.000 aspirants.

Aquestes oposicions faran que la majoria de TEEI, amb sort, siguem desplaçades a altres centres, o que la resta de TEEI que no superi el procés (ja sigui per no superar les dues fases o per no obtenir plaça ja que les places convocades són insuficients) quedarem en una borsa de substitucions amb poques opcions de treballar i amb una inestabilitat laboral que no ens mereixem després de tants anys al servei de l’administració.

Aquesta OPOSICIÓ no demostra la nostra experiència, no demostra la nostra implicació ni dedicació amb l’alumnat, les famílies i l’escola.

Aquesta OPOSICIÓ és injusta!

Des del primer moment en què el Departament es va posar “mans a l’obra” per engegar aquest procés injust, acompanyat de la pressió i insistència dels sindicats majoritaris per a precipitar i tirar endavant una convocatòria que deixarà a la majoria de TEEI fora de l’escola on ens hem implicat durant tants anys, un procés que ens portarà a moltes a tornar, després de més de 5, 10, 15 anys a una borsa de substitucions que amb prou feines es mou, perquè poc ens substitueixen, les TEEI ens vam unir per intentar trobar una solució més justa per consolidar a les TEEI en frau de llei, una opció que a més, donés oportunitat d’entrada a totes aquelles que fa tants anys formen part d’una borsa que amb prou feines dona opció a treballar.

El col·lectiu TEEI ja hem fet tots els passos que hem cregut oportuns (des de reunions amb partits polítics, sindicats i amb educació exposant la situació i aportant propostes, recollida de signatures, escrits, articles, entrevistes, passant per la via judicial, concentracions i vaga, demanant que una altra via és possible).

Tot va ser en va.

Tot i trobar-nos en un moment de possibles canvis legislatius, on la normativa actual introdueix noves mesures, nous terminis i la possibilitat de poder ampliar l’oferta pública, el nostre procés no es va aturar i ens va abocar a tot un seguit de despropòsits.

Des del moment d’inscripció a la convocatòria obligant-nos a ordenar un llistat d’escoles de tot Catalunya (que a hores d’ara potser ja no tenen la prioritat que li vam atorgar l’estiu de l’any 2020), amb un aplicatiu que no funcionava bé i que després de més d’una hora ordenant les places convocades, caducava la sessió i es perdia tot. Hores invertides, repetint i repetint l’ordenació tot abans de saber si aconseguiríem accedir a cap d’elles.

Continuant per una manca d’informació de com podia ser l’examen (ja que no hi havia antecedents que ens orientessin quant a com serien les proves), i cada sindicat que oferia cursos de formació, cada editorial o acadèmia desenvolupava el temari segons el seu criteri subjectiu del qual considerava el més important, o desenvolupant els possibles supòsits pràctics més enfocats a mestra que a TEEI.

I finalment, el dia de l’examen…

En plena pandèmia, ens vam afrontar a una convocatòria amb un volum d’aspirants aclaparador, i amb unes condicions de seguretat suposadament per tema COVID (quan els docents s’havien examinat dos mesos abans que nosaltres, també en plena pandèmia, i les seves condicions no van ser ni molt menys equiparables a les nostres)…

Unes mesures que ens van posar davant de dues proves seguides, sense pausa entre una i l’altra, més de 5 hores assegudes en una cadira, dins una aula sense poder treure’ns ni deu segons la màscara, sense poder esmorzar, estirar les cames o agafar aire a l’exterior, per a continuar amb la segona prova.

Tot això, sumat a l’angoixa de jugar-nos la nostra feina.

Amb tot, les TEEI hem iniciat un nou curs. I ho fem amb la mateixa professionalitat i implicació de cada any, amb la tristor afegida de saber que serà l’últim any a la nostra escola. Arribem cada día a l’escola acollint als infants, amb estima, respecte, oferint-los el que necessiten i acompanyant-los en el seu creixement. Coordinant-nos amb les mestres tutores de P3, amb el cicle d’infantil i amb el claustre per a tirar endavant un projecte d’escola del qual formem part.

Tot i haver-nos sentit maltractades, poc reconegudes i gens valorades per l’administració, les TEEI seguim al peu del canó, perquè som treballadores amb una gran experiència i la nostra professionalitat està per sobre de tot el que hem hagut de suportar.

Aquestes oposicions han tingut conseqüències molt negatives per a les TEEI que ens hem hagut d’enfrontar a la incertesa de perdre la nostra feina i jugar-nos-ho tot: l’economia familiar, la nostra salut mental, l’angoixa, el patiment, els nervis… deixar d’atendre als nostres familiars per estudiar, estudiar i estudiar, tot combinant-ho amb la professionalitat i responsabilitat de seguir treballant a l’escola i afrontar un procés d’adaptació, acollida i familiarització respectuós amb els infants, tenint en compte i sent conscients que el dia 18 de setembre ens jugàvem TOTA la nostra carrera professional a un únic examen ELIMINATORI.

És per això que les TEEI demanem, clamem, exigim que els polítics i els grans sindicats posin seny i busquin l’única solució justa: ESTABILITZACIÓ real per totes les TEEI que estem en FRAU DE LLEI amb FIXESA, ja que aquesta és l’única solució.

                                                                                                  PITEEI  (Plataforma d’Interines TEEI de Catalunya)