logo b llibertari
llibertari

La biblioteca obrerista i anarquista de Berga

Un dels projectes principals del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, sense menystenir la tasca editorial, de llibreria i de reivindicació de la memòria històrica local de manera aplicada i activa, és sense cap mena de dubte la seva biblioteca.

L’any 2001 rebíem el primer fons bibliogràfic de la nostra biblioteca de la mà de la companya de Josep Ester, l’Odette, després d’haver-la anat a visitar des del 1998. Només el llibres (uns 3000 llibres) ja que l’arxiu que també havia de venir a Berga el perdíem en favor de l’Institut d’Història Social d’Amsterdam perquè llavors no teníem local (els alcaldes Farguell i Badia amb Xoy van negar-nos un de provisional) i l’Odette va preferir que anés a lloc segur. A partir de llavors vam rebre altres fons més petits i vam fer una ordenació física seguint una lògica bibliogràfica però sense catalogar.

El 2008 des del Centre d’Estudis Josep Ester Borràs (CEJEB) començàvem la tasca de convertir aquell munt de llibres en una biblioteca. Una biblioteca no és només un conjunt de llibres més o menys ordenats, sinó l’ordenació sistemàtica dels llibres utilitzant regles biblioteconòmiques, la descripció física i temàtica de cada llibre o document per facilitar als usuaris trobar el què busquen, la restauració, si cal, dels exemplars més desgastats i l’assessorament als usuaris interessats perquè puguin submergir-se en els passadissos plens de llibres i saber descobrir exemplars rellevants per a fer la seva recerca més fructífera

Just després de començar a catalogar. El CEJEB va unir-se a la recent creada Xarxa de Biblioteques Socials (XBS) que aglutina una trentena de biblioteques de temàtiques anarquista, social i obrerista de Catalunya i el País Valencià i de funcionament autogestionat. Formar part d’aquesta xarxa permet la creació d’un catàleg col·lectiu altament especialitzat amb llibres, revistes i altres documents relacionats amb l’anarquisme, el moviment obrer, el sindicalisme i les lluites socials presents i passades. Llibres difícils o impossibles de trobar en biblioteques generalistes, o de poder comprar en qualsevol llibreria.

La catalogació col·lectiva permet a través de progamari lliure, concretament a través del programa PMB, unir les diferents biblioteques en un mateix llenguatge biblioteconòmic, i així una trentena de biblioteques separades físicament, poden actuar com si fossin una de sola. No només estem units per un mateix llenguatge de catalogació sinó que regularment realitzem assemblees i trobades. Des de les biblioteques amb més experiència formem a les més noves. I ens mantenim en contacte per resoldre dubtes, unificar criteris i coordinar-nos per seguir fent la xarxa més gran.

El número de títols totals s’està acostant als 30.000. Podeu consultar el catàleg en línia a: http://cataleg.xarxabibliosocials.org

Al CEJEB tenim un fons de més de 7.300 llibres. La donació original prové d’Odette Ester, vidua de Josep Ester que va donar al CEJEB més de 3.000 llibres pertanyents al seu marit, un home culte amb un fons bibliogràfic impressionant, ple de llibres de temàtica anarquista tant en castellà com en francès, sinó també podem trobar-hi obres molt rellevants sobre filosofia, biologia, física, ciències polítiques i com no història tant de la Guerra Civil Espanyola i de la Revolució Social de 1936, aixi com de la Segona Guerra Mundial i els camps de concentració nazis que Josep Ester va patir en primera persona. Molts dels llibres són signats pels seus autors, el que els converteix en autèntiques joies i plens de retalls de diari relacionats amb la temàtica que permeten comprovar les opinions de Josep Ester sobre fets que havia viscut personalment.

A la donació original si van sumar tres grans donacions més: Magdalena Botinas, Rosa Maria Postigo i Txema Bofill, que van doblar el fons original, així com de petites donacions anònimes, gent que volia fer créixer la nostra biblioteca i a qui estarem sempre agraïts i que ens han ajudat a crear un fons molt més complert, permetent cobrir moltes més temàtiques i disposar de noves edicions dels llibres més rellevants.

A finals de 2017 hem acabat la catalogació de tots els llibres dels que disposem, i ja estan a total disposició de qui vulgui gaudir-ne i aprendre’n com ja porten fent desenes d’estudiants, investigadors o simples curiosos que ens venen a visitar

Els futurs reptes: la catalogació de les més de mil capçaleres de revistes anarquistes, els audiovisuals, els cartells i la documentació. I sobretot, que tot això sigui conegut i fet servir per la gent de Berga i d’arreu.

Ens podeu trobar a Berga al carrer del Balç, 4, baixos dreta.

Salut! i us esperem a la biblioteca!

Pantera & Pep i tu