logo b llibertari
llibertari

L’anarquista Ramona Berni al blog de “Manresanes que han fet història”

Hem trobat aquesta biografia sobre l’anarquista Ramona Berni al blog de la Conxita Parcerisas de “Manresanes que han fet història”:

Ramona Berni i Toldrà (Mollerussa 1887-?) va ser teixidora de la Fàbrica Nova i va viure al passatge Sansa de Manresa durant la guerra civil. Des de molt jove va participar activament en el món sindical i va cultivar la seva cultura llibertària. Va néixer a Mollerussa el 3 de juny de 1887.

Dona de fortes convbanderacnticcions i ment oberta, creia que per combatre la injustícia social calia l’acció per millorar les condicions de vida dels treballadors i la cultura per combatre la ignorància i enfortir-se davant la patronal.

 

Les seves idees la van portar a participar en els conflictes de començaments del segle XX dintre de les fàbriques i també a formar part del grup Los Solidarios (1923-1926) del qual formaven part Durruti, Ascaso, García Oliver, Sanz, Jover… Aquest grup va ser creat com a rèplica als grups de mercenaris pagats per la patronal i va ser autor, entre d’altres, de l’atemptat de la Gavia contra els pistolers del Sindicat Lliure el 1923.

Va compartir tasques sindicals a Manresa amb Coloma, Balsells, Maria Salmaurí, Rosario Dulcet i altres lluitadores. Va formar part de la Intercomarcal de l’Alt Llobregat i Cardener.

Va morir a l’exili.

Extret del blog: http://manresanes.blogspot.com.es/

Bibliografia
Flores Martínez, Pedro. Tipos manresanos II. Contribución a la historia de Manresa.1995

Més informació:
Biografia. Ramona Berni i Toldrà.
Autora: Meritxell Guardia i Serentill