logo b llibertari
llibertari

Lucio Urtubia i Joan Busquets, dos històrics combatents anarquistes, junts a Catalunya el 15 de novembre

Lucio Urtubia i Joan Busquets, dos històrics combatents anarquistes, junts a Catalunya el 15 de novembre

Nascut a Navarra, Lucio Urtubia Jiménez, és conegut per la seva espectacular història, de la que fins i tot se’n va fer un documental (Lucio, 2010). Als anys 70 Urtubia va posar contra les cordes al poderós banc CitiBank, falsificant-ne els seus traveller checks, també va discutir estratègies amb Che Guevara i va ajudar a activistes com Eldridge Cleaver, líder dels Panteres Negres, entre molts altres. Segons varis experts les seves falsificacions de xecs, passaports i contractes eren de les millors de l’època. Lucio va conviure un temps amb el conegut maqui català Quico Sabater, el qual considera la influència més important a la seva vida. Des de ben jove viu a París.

Per altre banda, Joan Busquets Verges, nascut a Barcelona i conegut entre els maquis com “El Senzill”, va formar part dels grups d’acció de guerrillers anarquistes i va actuar entre 1948 i 1949 al grup de Marcel·lí Massana. Va ser detingut el 1949 i també condemnat a mort. La pena li fou commutada i va acabar passant 20 anys de presó. Un cop alliberat marxà a viure a França, on continua vivint actualment. És un dels últims maquis en vida.

Els dos històrics combatents venen aquest cap de setmana des de França, per participar amb els seus parlaments al 65è aniversari de l’assassinat de tres homes del Berguedà pel seu vincle i ajuda als maquis. També hi participaran el psiquiatre i polític Josep Maria Reguant (biògraf de Massana) i el poeta Enric Casasses, en el que serà una jornada especialment emotiva de reivindicació, record i retrobament.

cheylucio
Che Guevara amb Lucio Urtubia

 

Joan Busquets davant de Santa Eugínia, on vivia Joan Vilella, un dels tres homes assassinats el 1949. Aquesta era una de les bases maqui més importants.
Joan Busquets davant de Santa Eugínia, on vivia Joan Vilella, un dels tres homes assassinats el 1949. Aquesta era una de les bases maqui més importants.

Homenatge als companys Puertas, Vilella i Bertobillo

El 10 de novembre de 1949 van detenir prop d’una vintena de persones a Berga acusades de col·laborar amb la guerrilla anarquista. El dia 14 van assassinar-ne a tres. Es tractava de: Joan Vilella, el Moreno, pagès de Santa Eugínia, Josep Puertas, treballador de Fígols, Josep Bertobillo miner de Fígols. Aquests tres berguedans van ser torturats durant tres llargs dies i finalment foren assassinats a mans de la Guàrdia Civil, se’ls va aplicar la tristament cèlebre «llei de fugues». El motiu de l’assassinat era haver col·laborar amb la guerrilla anarquista, amb els grups del Massana, la única resistència al franquisme en aquella època a la comarca. Aquest fet tant greu, aquesta salvatjada, una més del franquisme, va comptar amb el silenci còmplice de gran part de la societat. De fet a Berga no se’n va parlar més del tema, com si res no hagués passat.

Programa de la jornada d’homenatge de dissabte 15 de novembre a la plaça de les Fonts de Berga:

12 h Inauguració i ofrena floral de la placa commemorativa i parlaments i cançons:

  • Presentació per part del CEJEB i la Marxa-homenatge als Maquis.
  • Josep Maria Reguant (biògraf de Marcel·lí Massana).
  • Enric Casasses (poeta).
  • Joan Busquets (ex membre del grup de Massana i company dels assassinats).
  • Manolito Díaz (músic i membre del CEJEB).
  • Lúcio Urtúbia (company i amic de Massana, Sabaté, Josep Ester, etc.).
  • Txema Bofill (ex militant dels GARI).
  • Moi Rojo (cantautor).
  • Un membre de l’ACTLL adherit a la Federació Anarquista de Catalunya.

14 h Dinar popular.

16 h Actuacions musicals i de poesia amb:

  • Manolito Díaz
  • Enric Casasses
  • Moi Rojo
  • Gerard Vilardaga

18 h Cloenda