logo b llibertari
llibertari

Manifest per la llibertat i la igualtat a Berga

Les persones que vam participar d’alguna manera en l’acte cultural del dia 30 de setembre a la plaça de les Fonts de Berga i que per la qual cosa hem estat multats per l’Ajuntament de Berga volem EXPOSAR QUÈ:

Aquest dia es va dur a terme a la plaça de les Fonts de Berga una reivindicació pacífica per tal de mostrar a la ciutadania de Berga una de les contradiccions més flagrants contingudes a l’Ordenança de Convivència Ciudadana i de Bon Govern de Berga.

El motiu d’aquesta reivindicació es basa en la vulneració per part de l’Ordenança municipal d’un dret fonamental preservat a la Constitució i que fa referència a l’ús públic i participatiu del carrer. Les activitats van engegar a dos quarts de dotze del migdia i van consistir en jocs per als nens i nenes i també per a les persones adultes. Durant el desenvolupament d’aquesta activitat van aparèixer tres membres de la policia local, una d’elles la sergent que anava de paisà i va ser la qui en tot moment va donar les ordres. De bon començament, aquesta darrera, es va dirigir a una persona concreta que participava dels jocs que allà es feien, amenaçant-la de que la denunciaria com a responsable de tot el que succeïa a la plaça i la va comminar a identificar-se. Aquesta persona no s’hi va negar en cap moment i hi ha testimonis d’això, en contra del que la sergent va argumentar més tard. En solidaritat amb aquesta persona tothom que estava a la plaça ens vam identificar voluntàriament (una trentena de persones). Després d’aquesta incòmode situació la jornada va continuar pacíficament amb un dinar popular. Tot seguit van tocar músics vinculats al jazz berguedà fins a les cinc de la tarda en què un cantautor de les terres de ponent, el Comandante Rock va tocar i recitar. Després, al final, la poesia d’Enric Cassassas durant una hora delectant-nos amb el seu art compromès. En acabat vam deixar la plaça com l’havíem trobat o millor, ja que es va escombrar i tot. La darrera setmana de novembre, gairebé dos mesos més tard, tots els participants que van donar les seves dades (mares i menors d’edat inclosos), ens arriba un expedient per qual se’n sanciona a pagar entre 750 i 1500 euros de multa, segons el règim sancionador de l’ordenança per “ocupació de la via pública sense autorització”.

D’altra banda, tant les persones afectades per les multes per “ocupació de la via pública sense autorització” com les associacions culturals constantment discriminades i perseguides pel consistori encapçalat per Ramon Camps i Josep Xoy, és a dir el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs, l’Associació Cultural Columna Terra i Llibertat, l’Ateneu Llibertari del Berguedà, el Casal Panxo i l’Assemblea de Joves (entre d’altres) MANIFESTEM:

La nostra frontal oposició a l’Ordenança de Convivència Ciudadana i de Bon Govern de Berga, la qual dona cobertura legal i potencia les arbitrarietats i els abusos de poder de l’Ajuntament de Berga suposant per tant un gravíssim atemptat a les llibertats dels ciutadans, en especial al dret d’associació, d’igualtat i llibertat, d’altra banda drets fonamentals de les societats democràtiques. La manca de democràcia i la discriminació ha estat una pràctica constant de l’Ajuntament de Berga cap a determinats sectors de la societat, l’assassinat del company Pep Isanta ho va agreujar en el sentit que tots aquest habituals abusos d’autoritat van ser posats de manifest i la famosa ordenança ha servit per cobrir legalment els habituals abusos del consistori berguedà. I és per això que EXIGIM:

A l’Ajuntament de Berga la immediata derogació de l’esmentada Ordenança, l’arxivament de les denúncies per la ocupació cultural i reivindicativa de la plaça de les Fonts del dia 30 de setembre i la de l’Associació Cultural Columna Terra i Llibertat. Alhora tornem a demanar que es solucionin immediatament els importants dèficits democràtics a Berga i que s’acabi amb els abusos de poder de Camps i Xoy a través de l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana. Això vol dir: que es garanteixi la llibertat d’expressió a la ciutat i la igualtat de tracte per part del consistori a les associacions culturals la tasca de les quals no ha de ser entorpida de cap manera pel poder municipal.

Per veure fotografies i informació de l’acte del dia 30: https://bllibertari.org/?p=37