logo b llibertari
llibertari

Multes i ordenances a Berga

L’Alcalde de Berga manté les multes a les vint-i-dues persones i s’oposa a la sol·licitud de les multades de no pagar la multa preventivament, de manera que l’alcalde pot cobrar-les quan vulgui. Mentrestant, els polítics estan fent petites modificacions a l’ordenança de civisme per tal de poder-la presentar com a resultat d’un consens social. Sigui com sigui el 24 d’abril és previst que es celebri el judici contenciós administratiu entre les multades i l’Ajuntament. Les persones que segueixen oposant-se a l’ordenança de civisme —amb canvis o sense— estan preparant noves accions.

Els fets
Com tothom sap el passat el passat 30 de setembre de 2006 a la Plaça de les Fonts es van fer tot un seguit d’actes culturals: jocs per la canalla, dinar popular, musica i poesia. L’Ajuntament de Berga —llavors a mans de Ramon Camps i Josep Xoy— a través de la sergent Vizuete va multar a vint-i-dues persones que estaven presents en aquells actes amb 750 euros cadascuna; més una multa de trànsit de 200 euros i 4 punts pel vehicle que va portar els estris mínims, aquesta de propina.

Respostes
La resposta de les multades i la gent que s’hi solidaritza va ser clara, ràpida i a diferents nivells. A nivell legal es van fer tres al·legacions, i en no ser tingudes en compte el dia 24 d’abril es va al judici contenciós administratiu. Les protestes al carrer tampoc es van fer esperar: cartells la mateixa setmana, protesta al lliurament del premi a la cultura al teatre municipal, protesta al ple de l’Ajuntament, penjada amb cordes de l’Ajuntament de Berga, recollida de més de mil signatures en contra de les multes i l’ordenança, dues manifestacions, cremada de multes…

Canvi d’alcalde
Amb tot, van arribar les eleccions i Ramon Camps va deixar de ser alcalde tot poderós de Berga per a ser-ho Juli Gendrau, aquesta vegada a l’Ajuntament s’instal·lava un govern en minoria de CiU, el PSC de Ramon Camps passava a l’oposició i ERC perdia dos regidors en favor de la CUP. Juli Gendrau va assegurar ja abans de ser alcalde que trauria les multes, tot i que a dia d’avui, encara no ho ha fet.

Les multades que fins a poc abans del procés electoral van protestant, després de les eleccions i davant les promeses de traure les multes del nou alcalde van baixar la seva activitat. Legalment, van demandar a l’Ajuntament per anar al contenciós, ja que tenien encara les multes i no volien quedar en mans de l’alcalde un altre cop. Pel que fa a les protestes al carrer d’ençà que el Juli té la “bara de mando” s’han enganxat uns cartells posant en evidència que entre el Juli i el Camps les diferències són només formals, i s’ha fet una protesta durant la farsa que volia ser una sessió participativa (no vinculant) per a modificar alguns aspectes de l’ordenança de civisme.

Ordenances de civisme
Les ordenances de civisme que han aparegut arreu són un mecanisme per tal de controlar i poder sancionar les persones més pobres i les persones més crítiques amb els poders locals. O sigui que els ajuntaments a través de la guàrdia urbana puguin sancionar a qui considerin oportú, arbitràriament com sempre, però emparats per una ordenança. Aquestes ordenances volen regular coses ja regulades per lleis superiors i qüestions que no poden regular ja que entren en contradicció amb lleis superiors com la mateixa constitució. Aquestes ordenances són segurament anticonstitucionals, però ja se sap que feta la llei feta la trampa, i de moment estan vigents a molts municipis. En resum: més enllà de la seva legalitat o no i fins i tot més enllà de l’atemptat als “drets ciutadans”, el que està clar és que són un greu atemptat a les llibertats individuals i col·lectives de les persones a les quals deixa indefenses enfront de l’administració i els seus abusos.

En alguns municipis com Tortosa, l’esmentada ordenança ha estat derogada gràcies a l’oposició de diversos col·lectius agrupats a la “Plataforma Recuperem lo Carrer”. Diuen que en faran una altra, però en tot cas, el primer pas ha estat derogar la primera i en tot cas, ara, no n’hi ha cap.

A Berga diverses persones i col·lectius —multades o no— també s’han oposat i s’oposen a l’ordenança per tal que es derogui. L’Acte que va generar les famoses multes ja anava en aquest sentit.

Tanmateix, amb el temps hi ha persones i grups que han acceptat que hi hagi una ordenança de civisme a canvi de fer-li alguns petits canvis. Cal destacar en aquest sentit el paper actiu de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Berga —amb dos regidors— en la realització d’aquests canvis en la ordenança. El resultat que en pot sortir és una ordenança essencialment igual a la primera però guarnida d’un suposat major consens social —d’altra banda fals ja que la participació ciutadana real en els canvis a l’ordenança ha estat nul·la o falsejada (hem pogut saber que la major part dels pocs qüestionaris han estat omplerts per part dels mateixos polítics)—. Els canvis de l’ordenança són l’anul·lació d’alguns articles que regulen coses ja regulades per altres ordenances o lleis superiors (tot i que segueixen havent força articles que regulen coses ja regulades per lleis superiors), també la supressió d’articles absurds o mal redactats, la simplificació en la redacció d’alguns articles —mantenint el contingut—. La millora objectiva i real és: que no cal que l’Ajuntament doni permís per fer un mural a una paret si el propietari hi està d’acord. Que es pugui estendre roba a estenedors que donen al carrer i l’anul·lació del deure de col·laborar amb les autoritats municipals. El famós article 27 que fa referència al dret de manifestació i que polítics i periodistes s’afanyen a dir que ha millorat i permet el dret de manifestació lliurement segueix entrant en contradicció amb la constitució. L’actual diu que cal autorització de l’administració competent i ara volen que digui que cal comunicar-ho a l’Ajuntament, quan segons la constitució cal simplement comunicar-ho però no a l’Ajuntament —que en això no té ni pot tenir cap autoritat— sinó a la delegació del Govern. Per tant, queda demostrat que en això de les ordenances de civisme de Berga, com en tantes altres coses, els polítics de l’Ajuntament estan fent allò que Giuseppe Tomasi el príncep de Lampedusa va dir a Don Fabrizio príncep de Salina a la seva novel·la Il Gattopardo—portada al cinema per Visconti—: “cal que tot canviï per tal que tot segueixi igual”.

D’altra banda, a Berga segueixen havent persones i col·lectius —multades o no—que segueixen oposant-se a l’ordenança de civisme —amb canvis o sense— i segueixen demanant la derogació de l’ordenança vigent i la derogació de la que estan tramitant, al mateix temps que segueixen exigint que l’alcalde decreti la suspensió de les multes que l’ordenança a generat. En aquest sentit s’han manifestat diverses multades, persones que es solidaritzen, l’Ateneu Anarquista Columna Terra i Llibertat i el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs. En aquest sentit, segueixen treballant per fer força des de fora de les institucions per tal d’exigir i aconseguir la retirada de les multes, la derogació de l’ordenança de civisme i que s’aturi l’aprovació de qualsevol altre ordenança de civisme.

La situació actual

  • L’Alcalde de Berga manté les multes a les vint-i-dues persones.
  • L’Ajuntament s’ha oposat a la sol·licitud de les multades de no pagar la multa preventivament, i la jutgessa ha donat llum verda al consistori per que si vol ho pugui fer.
  • Els polítics de Berga estan fent petites modificacions a la polèmica ordenança de civisme per tal de mantenir-la i poder-la presentar com fruit del consens social. Només queda l’aprovació de la nova ordenança —es comenta que es farà al ple del 3 d’abril—, després d’un procés de participació ciutadana que ha estat una farsa.
  • El dia 24 d’abril es previst el judici contenciós administratiu entre les multades i l’Ajuntament de Berga.
  • Algunes multades i persones que es solidaritzen reprenen la lluita contra les multes i les ordenances de civisme.

Pep i tu
Berga, 24 de març de 2008