logo b llibertari
llibertari

Negligència a l’Hospital de Berga

Deu anys després la justícia reconeix la negligència mèdica de l’Hospital de Berga que per poc li costa la vida a una gironellenca. 

A la Pilar les intervencions quirúrgiques li han costat la salut però en 10 anys ella i la seva família no han deixat de lluitar. Com ja informàvem al Pèsol Negre 47 la Pilar va ser víctima d’una negligència mèdica a l’hospital sant Bernabé de Berga produïda durant una cesària.

Era el 29 de desembre del 2003 quan la Pilar se li va practicar una cesària que va derivar en una hemorràgia que va motivar la reintervenció quirúrgica el mateix dia a la tarda. L’operació lluny d’acabar amb el problema va provocar-li una lesió en l’arteria uterina i ovàrica que no va ser detectada fins que el dia 9 de desembre quan es operada a vida o mort a l’hospital de la Vall d’Hebron, on li extirpen la matriu i l’ovari esquerre. A conseqüència d’això es passarà més de tres mesos ingressada, la primera setmana a la unitat de vigilància intensiva. A part de quedar estèril la salut de la Pilar quedarà seriosament tocada tan físicament com psicològicament.

Deu anys després dels fets el jutjat de primera instància 20 de Barcelona ha donat la raó a la Pilar. La sentència relaciona directament el deficient seguiment evolutiu del pacient realitzat pels metges de l’Hospital Sant Bernabé de Berga amb les complicacions que van haver-hi després. Textualment:  «Ha sido probado el retraso en el diagnóstico y la falta de diligencia en la valoración de la prueba ecogràfica durante días (desde el día 5 hasta el 9) así como el retraso en la práctica de técnicas exploratorias por el servicio médico del Hospital de Berga, que hicieron peligrar la vida de la paciente». A la vegada la sentència també considera provat que la carència d’una correcta organització dels facultatius de l’hospital va incidir en el retràs del diagnòstic.

A conseqüència d’això l’asseguradora de l’hospital ha estat condemnada a pagar vora mig milió d’euros sumant la indemnització i els interessos generats des del dia dels fets. Després de deu anys d’un periple judicial que sembla no acabar-se mai la Pilar i la seva família s’han mostrat sorpresos però contents amb la sentència. Tot i això reconeixen que el cas s’hauria d’haver guanyat pel penal. I es que tres anys enrere i, després d’un munt d’entrebancs, es va realitzar el judici penal contra els quatre metges de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé que estaven acusats d’un delicte de lesions per imprudència mèdica. El jutge però, va estimar que no hi havia hagut imprudència per part dels professionals. A partir d’aquell moment i una vegada van canviar d’advocat es va seguir amb el procés per via administrativa, via que finalment ha acabat per donar a la raó a la Pilar.

Una de les proves claus que han determinat la victòria en el judici ha sigut sens dubte l’ecografia que professionals de l’Hospital Sant Bernabé van realitzar el dia 5 de gener a la Pilar. En aquesta ecografia ja s’hi podia veure que hi havia infecció però els professionals de l’HSB no la van valorar ni van ordenar cap altre prova. En la sentència a més queda provat que a dia 5 de desembre l’úter encara no perillava. Es dóna el cas que a l’historial mèdic entregat a la víctima abans del primer judici (el penal) aquesta ecografia no hi figurava per la qual cosa no es va poder tenir en compte. Però encara no poden cantar victòria doncs a darrera hora els condemnats han presentat recurs d’apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la resolució pot tardar més d’un any. En tot cas la víctima es mostra optimista ja que, segons diu, la sentència està àmpliament argumentada.

Una de les coses que han quedat més paleses en aquest cas és el corporativisme d’alguns professionals que lluny de col·laborar en l’esclariment dels fets han posat tot tipus de pals a les rodes per impedir que se sabés la veritat. N’és un exemple el periple judicial pel qual han hagut de passar, amb la suspensió de fins a tres cops del judici penal a causa de la incompareixença dels testimonis i d’altres trampes i filibusterismes judicials de la defensa.

Article publicat al pèsol negre 63, signat per Barrikada barrots a Berga durant el mes de febrer de 2014