logo b llibertari
llibertari

[Opinió] No en nom meu

MDQueraltWebS’ha acabat l’intríngulis. L’any que ve tindrem doble Patum: La normal de cada any i una d’extra dedicada i per celebrar el centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Així mateix ho he llegit al Regio7 d’avui. Adjunt a la notícia, en un separat he llegit amb deteniment, un per un, els actes de celebració de l’efemèride centenària. Hi figurava clarament la Patum: infantil, el passa carrers —de lluïment i completa—. Tot plegat al costat d’actes esportius, artístic i, es clar, dels religiosos.

Amb aquesta publicació es pot donar per tancada la polèmica sobre la idoneïtat que Berga hagi d’homenatjar a la verge amb la nostra millor festa—o no—.

No hi ha peles! Aquest ha sigut l’argument que fins ara hem sentit de l’Ajuntament de Berga per plantejar la possibilitat que Berga reconsideri una doble ració patumaire el 2016. Així mateix es manifestava la nostra alcaldessa en una entrevista al diari Ara, poc després de ser investida. Òbviament una patum val molts calers i amb un ajuntament arruïnat és de responsabilitat plantejar-se si cal o no doblar l’any vinent. La nostra batllessa remarcava a la mateixa entrevista que no es tractava, en cap cas, d’una decisió que es basés en criteris ideològics sinó merament econòmics i ens plantejava la possibilitat d’un referèndum on tothom que li donés la real gana pogués dir la seva en això de la Patum. Dies després el patronat de la Patum responia que ja hi havia una subvenció aprovada i que comptant amb el patrocini de la multinacional Damm—de tradició franquista— ja tenien peles per tirar-ho endavant. Seguint l’argumentari el pas lògic —entenc— és que si hi ha peles, hi ha Patum. I així mateix ens ho ha fet saber avui la premsa local.

Crec que plantejar el debat únicament en termes econòmics és com a mínim ignorar elements importants. La celebració de la coronació de la Mare de Déu de Queralt és una celebració religiosa i el debat també ha de ser sí Berga ha de dedicar una Patum, la Patum de totes, a una figura de guix que diuen els catòlics que representa a no sé qui. Jo personalment hi estic en contra. Les religions en general han sigut històricament un fre per la raó, la ciència i el progrés social. Han fomentat i segueixen fomentant el dogmatisme, el sexisme, l’homofòbia i la submissió total a una autoritat divina i a les terrenals. A casa nostra no oblidem la complicitat de l’església amb el règim feixista que exterminà a desenes de berguedans que lluitaven per un món lliure. No. Com a berguedà no vull que Berga li dediqui cap Patum a cap Verge, Sant ni cap símbol religiós, per molt que sigui local.

I així mateix ho hagués expressat si l’ajuntament no hagués cedit als lobbis catòlics i hagués organitzat el referèndum.

Barrikada

Berga, setembre de 2015