logo b llibertari
llibertari

Primer aniversari de La Ruda

Dissabte 16 abril | 14h Dinar d’aniversari de l’Ateneu Anarquista La Ruda

imatge 1

 

“Anarquista és, per definició, aquell que no vol estar oprimit ni ser opressor; aquell que vol el màxim benestar, la màxima llibertat, el màxim desenvolupament possible per a tots els éssers humans”
Errico Malatesta

 

Paraules prèvies

En els seus orígens els ateneus llibertaris buscaven impulsar una tasca que contrarestés la cultura i la moral burgesa i clerical. Així, antiburgeses i anticlericals es van ajuntar entorn d’aquests espais, generant un ambient actiu mitjançant projectes com els grups de teatre de temàtica social, biblioteques, conferències i debats, tallers de lectura i escriptura, agrupacions de naturistes, vegetarianes, excursionistes, etc. Aquests espais motivaven la formació integral de les qui participaven, així com també reflectien i abordaven els problemes, les vicissituds i complexitats que sorgien des de la lluita contra la dominació.

Els ateneus abans que ser espais tancats sobre si mateixos, formaven part de la realitat -revolucionària durant molts períodes- , part del conflicte contra els patrons i de la cerca d’un món en el qual ningú hauria de manar ni obeir.

L’ateneu anarquista La Ruda

Reconeixent-nos en aquest recorregut col·lectiu ateneista i anarquista, és quan desenvolupem també un lloc de trobada i difusió d’idees antiautoritàries, aquí a Manresa. No sorgim del no res, doncs ja portem diversos anys en espais alliberats i en diversos projectes anarquistes de la ciutat.

En aquest espai que ja porta un any, promovem xerrades, debats, tallers, intercanvi d’informació i material llibertari, potenciant una cultura lliure i desarrelada de la moral de la jerarquia, el patriarcat i el capital, i inscrita també en un escenari de lluita contra la dominació; lluita que creiem que no ha de reconèixer fronteres, ja que està connectada amb lluites germanes a nivell global.

Ens interessa intensificar i estendre pràctiques solidàries, en les quals el suport mutu entre iguals i la gestió en primera persona dels nostres problemes i desitjos sigui una realitat.

Des d’aquí seguim pensant en la necessitat i importància d’aquest tipus d’espais, en la seva multiplicació i potència. Creiem que aporten sentit de companyonia, desalineació i continguts per a la cerca de la llibertat, sent eines vigents i complementàries amb les pràctiques a peu de carrer. És més, des d’aquest espai pretenem projectar lluites on no només es quedin dins de quatre parets. Cal que el conflicte s’estengui als carrers i el suport mutu floreixi amb ell.

L’ateneu anarquista La Ruda porta un any obert i continua projectant-se col·lectivament en la seva diversitat d’activitats. Actualment, La Ruda compta amb algunes iniciatives ja consolidades i també amb diferents projectes en construcció com la Biblioteca o el Taller Creatiu.

Alguns dels tallers i projectes són:

– Taller d’autodefensa : Dimecres/Dijous a les 19h

– Grup de Teatre “La Mala Reputación”

– Grup d’autoesgestió de la Salut: espaisalutlaruda@gmail.com

imatge 2