logo b llibertari
llibertari

[Ressenya] La anarquía funciona

La anarquía funciona

Peter Gelderloos. Editorial Descontrol. Barcelona, 2014

M.

Berguedà, gener de 2017

Encara que és més fàcil que al voltant de la taula es parli del «Procés» o d’altres històries, imaginem que s’arriba a parlar de l’anarquia, l’anarquisme, els anarquistes. Es posaran de seguida sobre la taula un arsenal de tòpics i idees preconcebudes, i sobretot un gran desconeixement que presenta una imatge molt distorsionada de les nostres idees. Quasi com una resposta a tot aquest bombardeig, La anarquía funciona presenta respostes i plantejaments entorn als principals temes i dubtes que pot despertar l’anarquisme; a vegades (no tot és respondre tietes i cunyats), fins i tot pels mateixos anarquistes.

Ja en les primeres pàgines ens topem amb el mantra que «L’anarquia mai funcionaria» i qüestions que apunten a «la naturalesa humana». La política sovint es parapeta rere una suposada objectivitat i mirada científica (sic), com si no fos pura ideologia! No són les persones egoistes per naturalesa? No és la gent competitiva per naturalesa? Els éssers humans no han estat sempre patriarcals? No són naturals la dominació i l’autoritat? Aquestes i altres preguntes desfilen per les primeres pàgines del llibre. És que l’anarquisme va contra natura?

Posteriorment, es tracten qüestions d’economia, de presa de decisions, de medi ambient, del crim (els anarquistes diuen estar contra presons i policia! Qui ens protegirà?!)… I finalment, es tracten diferents aspectes arran de la revolució, dels conflictes interterritorials, del futur (en cas d’existir una societat anarquista, pot subsistir? No reapareixerà l’Estat?)…

El llibre és ple de referències de societats anarquistes o antiautoritàries, de diferents processos, etc. Hi ha molta història i molta antropologia, però des d’una mirada amena, responent a preguntes i dubtes concrets i comuns… I deixa clar que l’anarquia funciona quan fem que funcioni. I que ha funcionat, segueix funcionant i pot seguir-ho fent.

Escrit el 2008, el llibre ha estat publicat en castellà per l’editorial Descontrol uns anys més tard, i ja n’han fet almenys tres edicions.