logo b llibertari
llibertari

[Ressenya] Mr Robot

Mr Robot

M.

Berguedà, gener de 2017

«El que estic a punt de dir-te és top secret, una conspiració més gran que tots nosaltres, aquí a fora hi ha un poderós grup de persones que governen el món en secret. Són uns paios que ningú coneix, són uns paios invisibles. L’u per cent que està per sobre de l’u per cent dels que juguen a ser déu sense permís. I tinc la impressió que ara m’estan seguint.»

Així comença Mr Robot, amb la veu en off que ens interpel·la. El personatge protagonista, Elliot —un gran Rami Malek—, passeja per la ciutat, sent veus, es sent perseguit. Les mans a la butxaca de la dessuadora negra amb caputxa, la cara esblanqueïda, els ulls sobresortits. Les pors, la paranoia, les veus, les addiccions. Enmig d’un thriller que ens despista -polític, psicològic- ens passa pel davant el món tal i com el coneixem: hi xoquen utopies i distopies, la sordidesa del present del capitalisme, del consumisme i de la hiperconnectivitat; de l’individualisme i de la incomunicació; de les pors, les angoixes… i la religió, l’autoajuda, les drogues…; i les malalties mentals.

A Mr Robot hi ressonen V de Vendetta (homenatjada en una màscara grotesca que, en aquest cas, ridiculitza el personatge icona del Monopoly), Matrix, El Club de la lluita, Millennium (Elliot ens recorda tant la Lisbeth Salander!), i més enllà del cinema i la literatura, és clar, els activistes d’Anonymus.

Elliot és hacker i utilitza aquesta eina. I si es pogués fer una revolució amb un hackeig? Què passaria si desapareguessin les dades dels crèdits, si els deutes desapareguessin? Mr Robot tempta Elliot fent-li cinc cèntims d’economia i apel·lant a la seva ànima antisistema: «Els diners deixen de ser reals quan s’abandona el patró or; es tornen virtuals. Software. El sistema operatiu del nostre món. I Elliot, estem a punt de desmantellar aquesta realitat virtual. Pensa-hi.» Un atac a la central de dades, formatant tots els servidors, còpies de seguretat incloses; això ho esborraria tot. Tot el deute que tenim! I exaltat per Mr Robot, F-Society es disposa a fer-ho. Però… quina mena de revolució és aquesta? Un simple hackeig? En una societat malalta, desestructurada, individualista?

«A vegades somio salvar el món, salvar a tothom de la mà invisible que ens controla cada dia sense que ni ho sapiguem…» (Elliot)

«I si tot això desaparegués? La ciutat, els diners, tot això?» (Darlene)