logo b llibertari
llibertari

Sobre el Gamonal. Que la por canviï de bàndol, trenquem la pau social

La pau social és més important que cinquanta obres juntes”. Javier Lacalle, Alcalde de Burgos

gamonal

La lluita del Gamonal ha posat de manifest dues coses: Una, que és possible aconseguir petites (o depèn de com es mirin) grans victòries. I l’altre, que el camí per aconseguir els nostres objectius no passa per las vies institucionals-legals sinó que l’autoorganització i l’acció directa son el camí. L’alcalde de Burgos amb les seves declaracions “La pau social és més important que cinquanta obres juntes” ens mostra que l’única manera d’aconseguir coses és que la conflictivitat al carrer augmenti i que cada vegada més s’opti per accions il·legals (que no il·legítimes): bloqueigs, enfrontaments amb la policia, atacs a entitats bancàries, multinacionals o edificis estatals. D’altra banda l’autoorganització dels oprimits sense intermediaris ni especialistes de la protesta, es mostra com a una bona manera horitzontal d’organitzar-nos i aconseguir petites victòries.
Sabem que de res serveixen les vies legals. Les recollides de firmes, les manifestacions pacífiques, els recursos judicials o les peticions a las autoritats no importen als polítics.La lluita del Gamonal ha posat de manifest que l’única manera de fer escoltar la nostra veu passa per l’extensió i la radicalització de les lluites. La por dels polítics al fet que un conflicte” local” es generalitzi per tot l’Estat en forma de revolta, ha estat imprescindible per a la paralització de les obres del Bulevar al Gamonal. Desenes de manifestacions a las ciutats de tot l’Estat, moltes d’elles amb aldarulls (Madrid, Barcelona, Alacant, Saragossa) han demostrat que la solidaritat amb les lluites és de vital importància. I que un conflicte iniciat a Burgos passi a extendre’s a nivell estatal denota que estem avançant en la lluita. Un altre motiu per aconseguir aturar les obres ha estat el d’un barri, el del Gamonal, que després d’anys de lluita contra la construcció d’un Bulevard i després de nombroses mobilitzacions pacifiques, veu que a l’Ajuntament li és igual l’oposició de tot un barri al Bulevar. És per això que aquest barri opta per l’acció directa i l’autoorganització veïnal per aturar les obres. I és després d’una setmana d’accions, piquets per impedir l’avanç de les obres, enfrontaments amb la policia, atacs a bancs, manifestacions massives,… que l’alcalde decideix aturar les obres.

El Gamonal és un exemple de barri obrer que està patint les conseqüències del capitalisme en forma de precarietat, desnonaments, batudes racistes, atur. Al mateix temps però, el Gamonal és un barri amb una considerable trajectòria de lluita on els col·lectius anticapitalistes i anarquistes tenen presència i on cada vegada més les idees alliberadores están arrelant amb més força. La conquesta de petites victòries és més necessària que mai i suposa un empoderament col·lectiu que constata de nou que “si es pot”. Peró també hem de tenir clar que mai ens han regalat res i que solzament amb la lluita podrem arribar a un sistema social mes just i sense capitalisme. Les veïnes del Gamonal no s’han conformat amb la paralització de les obres i actualment ja demanen la dimissió de l’alcalde, l’absolucio dels detinguts, i la fi de l’estat policial a Burgos . Al mateix temps han decidit que l’assemblea de veïnes continua, per fer front al capitalisme salvatge que ens nega la vida i ens roba la llibertat.

Per què la lluita és l’únic camí

Autoorganització i lluita! A cada barri un Gamonal!

Per l’extensió de la revolta, per la radicalització de les lluites!

ASSEMBLEA LLIBERTÀRIA DEL BAGES