logo b llibertari
llibertari

Sobre la prohibició de la xerrada a Gironella

IMG-20160310-WA0001

El passat dissabte 5 de març de 2016 a les 12h del migdia ens vam reunir més de 45 persones a Gironella per fer una xerrada amb el títol “Quins lligams hi ha entre el que comprem i l’apartheid israelià?”. La xerrada es va organitza pel grup de consum Les Druïdes, un grup de persones de Gironella i rodalies que ens organitzem des de fa més d’un any per fer un consum local, respectuós amb el medi i amb els i les treballadores vinculades. La xerrada era una iniciativa per donar-nos a conèixer i compartir la inquietud per un consum responsable i conscient .

Fa un mes i mig es va demanar l’espai a la Biblioteca de Gironella i vam fer els tràmits que se’ns va demanar. Vam fer 70 cartells i la difusió per les xarxes socials, sumant-hi la que fa habitualment la Biblioteca a la seva xarxa d’usuàries així com a la publicació gratuïta comarcal Pànxing Berguedà. La nostra sorpresa va ser quan dos dies abans de la xerrada ens informaren des de la biblioteca que l’ajuntament de Gironella cancel·lava la xerrada i no ens cedeia l’espai. Una de les membres del grup de consum va aconsegueir parlar amb Lluís Valls, regidor de cultura de l’Ajuntament, qui es reafirmà en la seva decisió de no deixar-nos fer la xerrada a la biblioteca i qui també confirmava haver rebut pressions de Governació per una queixa d’un col·lectiu que es veia afectat per la celebració de la xerrada. No ens va voler facilitar la identitat d’aquest col·lectiu ni la possibilitat de contactar-hi per a conèixer què era ofensiu per a aquest col·lectiu i oferir-los participar donant la seva opinió a la xerrada. Amb aquesta decisió, considerem que des de l’Ajuntament s’ha prioritzat escoltar un col·lectiu anònim, i, en canvi, ha volgut silenciar la difusió d’eines de reflexió i solidaritat, en aquest cas amb un poble oprimit com el palestí, fet que suposa una censura per a la cultura.

Davant d’aquest fet vam decidir fer la xerrada, al carrer, en front de la biblioteca amb els ponents de la campanya internacional de Boicot, Desinversions i Sancions contra l’Estat d’Israel perquè teníem un compromís amb les persones que hi volien assistir i també perquè considerem aquesta una decisió injusta i arbitrària que no volíem normalitzar i que atempta contra la llibertat d’expressió i crea precedents per a l’ús interessat d’un espai com les biblioteques municipals, que és de tots i totes. Valorem positivament la realització d’aquesta xerrada i el recolzament rebut i anunciem que presentarem una queixa formal a l’Ajuntament de Gironella per rebre explicacions.

Druïdes Grup de consum baix Berguedà