logo b llibertari
llibertari

Som els amics de Godzilla

Reproduïm el manifest de l’Ateneu Columna Terra i Llibertat de Berga en relació al centanari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt i tot el que se’n deriva.

Som els amics de Godzilla
Ateneu Columna Terra i Llibertat
Berga, 1 d’agost de 2016

GodwebxicSi avui doneu un vol per molts carrers de la ciutat de Berga semblarà que esteu al 1940, just després de la victòria franquista que van dir «Creuada Nacional». Els carrers estan engalanats i plens de pancartes i frases clericals. Anem enrere com els crancs, sens dubte alguns així ho volen.

L’hegemonia, el pensament dominant el genera un petitíssim grup ultra de Berga. Aquest grup controla els catòlics i amb el permís per activa o per passiva de la resta acaba imposant-se per a tothom. Tot plegat amb la participació —més o menys activa— d’institucions públiques i privades, de les que en destaca per la seva brutícia la Caixa de Pensions: desnonaments, etc., o la franquista Damm.

La realitat però és ben diversa i a Berga per gran part de la població això de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt és quelcom que ni els va ni els ve (més enllà de la Patum que se’n faci). I un altre grup de gent —prou important— en som activament contraris als actes religiosos que impulsa l’església. Sí, som més de les Pubilles de Belcebú que de vendre estampetes i Sants o dir-li algú amb qui no s’ha d’anar al llit o exigir-li a una dona que tingui un fill que no desitja. Quines coses.

Cal trencar aquesta lamentable hegemonia. A Berga no som poques les persones que ens sentim immensament allunyades de la religió i del que se’n deriva. Gent per a les quals l’únic sagrat és el lliurepensament, les llibertats individuals i col·lectives, la justícia social i el bé comú. Som moltes les persones que apostem perquè s’estimi com es vulgui, que volem l’avortament lliure, i els capellans ben lluny de les escoles i de la canalla; si us plau. Sí, els mateixos que apostem per la solidaritat i rebutgem la caritat i que, per sort, encara ens escandalitzem de les violacions del capellans, els assassinats masclistes, i com no pels assassinats en nom de Déu siguin a Síria abans d’ahir o a casa nostra fa vuitanta anys quan els capellans beneïen els afusellaments de Franco.

Berga no és dels cagamisses! Penja el teu Godzilla al balcó!

Ni deu ni amo! Visca la llibertat!