logo b llibertari
llibertari

Trenta persones ferides i dues detencions en el desallotjament de la Plaça Major de Manresa

Prop d’una trentena de persones amb contusions i dues detencions per “atemptat contra l’autoritat” són el resultat d’una brutal càrrega policial practicada pels Mossos d’Esquadra i la policial local de Manresa la matinada del dimarts, després del concert del correfoc que posava punt i final a la Festa Major. Arran aquesta actuació policial el dimarts 28 es realitzà una concentració davant la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Manresa i una altra concentració a la Plaça Major. Aquesta última mobilització, a la qual s’hi han sumat més de mig miler de persones, ha desembocat en una manifestació que ha recorregut els carrers de Manresa sota lemes com “la policia, tortura i assassina” o “l’ordenança s’aplica a cops de porra” en relació a l’ordenança pel civisme de Manresa. La manifestació ha finalitzat a la seu de CiU on s’han enganxat cartells on hi deia “culpables” i “llibertat detingudes”. S’ha convocat una nova concentració per avui dimecres a les onze del matí als jutjats de Manresa, on passaran a disposició judicial les dues persones que encara resten detingudes.

Quan els hi demanaves explicacions, aixecaven la porra”

Els fets van passar cap a dos quart de sis de la matinada quan els efectius de la neteja es disposaven a escombrar la plaça on encara hi quedaven un centenar de persones i els tècnics acabaven de desmuntar l’equip de so i l’escenari, segons han explicat testimonis dels fets. Sense previ avís ni cap demanda de que la gent abandonés la plaça, efectius dels Mossos d’Esquadra –amb agents de paisà inclosos– i policial local van començar a propinar empentes i cops de porra a la gent que hi era. La gent es començà a dispersar en petits grups. Una trentena de persones van quedar arraconades en una cantonada de la plaça. Segons han manifestat diverses afectades: “Quan els hi demanaves explicacions, aixecaven la porra”. Diversos testimonis han apuntat que “van veure aparèixer els mossos i que van començar a carregar, sense dir res”. Segons testimonis dels fets els Mossos d’Esquadra que restaven a primera línia repartint cops de porra no anaven identificats i fins i tot algun portava una porra extensible metàl·lica.
Moltes de les persones que van presenciar la brutal càrrega han expressat la seva indignació, ja que no entenen perquè se’ls va desallotjar amb violència quan cada any els serveis de neteja no havien tingut cap problema en fer la seva tasca. A més, la gent anava marxant cap un altre lloc d’oci de la ciutat on continuava la festa. Segons testimonis dels fets, els mateixos serveis de neteja i alguns policies locals ”estaven al·lucinant i desbordats” amb la situació.

Exigir responsabilitats

Més d’una trentena de persones van ser ateses a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa per contusions als braços, esquena, cames i alguna d’elles al cap. També van ser identificades algunes de les afectades al mateix hospital, ja que els Mossos d’Esquadra hi van aparèixer després dels fets. Algunes de les afectades han anunciat que tenen la intenció de posar una demanda col·lectiva i exigir responsabilitats a l’Ajuntament i al cos dels Mossos d’Esquadra de Manresa. També han emplaçat a que “es revisin totes les imatges i proves fílmiques” que hi pugui haver a la Plaça Major (càmeres de seguretat) per evidenciar la brutal càrrega. Per altra banda, les declaracions dels Mossos d’Esquadra van ser difoses a la majoria de mitjans de comunicació. La seva versió ha anat variant, ja que en un principi va ser publicat que els mossos van irrompre a la plaça perquè algunes persones estaven fent aldarulls. La última versió, però, és que els efectius policials acompanyaven als serveis de neteja. Segons ha comunicat l’equip de govern de l’ajuntament, ha estat la policial local que ha requerit el suport dels Mossos d’Esquadra per deixar lliure la plaça i deixar pas als serveis de neteja.

Pel que fa a les dues detencions; la primera es va practicar al principi dels fets i segons fonts presencials, van ser “quatre o cinc mossos que van tirar-se damunt de la persona, reduint-la al terra”. La segona detenció es va practicar quan un noi estava gravant amb el mòbil la violenta actuació, segons les mateixes fonts. Ambdues persones estan acusades d’atemptat contra l’autoritat i resistència.

Article extret de: www.setmanaridirecta.info