logo b llibertari
llibertari

Un miler de persones es manifesta a Manresa sota consigna anticapitalista

A Manresa, la jornada de vaga general del passat 14-N es va fer notar des de primera hora del matí. Vora les 7h un piquet d’una vuitantena de persones van aconseguir col·lapsar una de les entrades principals de la ciutat tallant totes les vies de la rotonda de Manresa Nord. Seguidament van procedir a tallar durant aproximadament una hora l’eix del Llobregat a l’atura de Manresa-Viladordis. El piquet va seguir animadament fins al centre de la ciutat, fent-se sentir al seu pas amb crits de «Contra l’Europa del capital, Vaga General!», o «Qui sembra la misèria recull la ràbia», xiulets i escridassades diverses a alguns comerços oberts. Després de desconvocar el piquet, els Mossos d’Esquadra van identificar almenys quatre persones en diferents punts del centre de la ciutat aprofitant el moment en que la gent s’havia separat en grups més reduïts.

D’altra banda, i a primera hora del matí també, als polígons industrials de la ciutat hi va haver un seguiment força massiu de la vaga. Els serveis de neteja van ser aturats en el transcurs de la nit i els transports urbans van funcionar en serveis mínims. La presència policial als polígons també es va fer notar en quantitat en aquestes zones.

A les 11h del matí va començar la manifestació convocada pel Bloc Anticapitalista, que va tenir el seu inici a la zona de la Ben Plantada i que va canviar el recorregut de les últimes vagues per passar aquest cop per la Carretera de Vic fins a arribar al carrer Alfons XII, on es troba la seu de Convergència i Unió.

La manifestació, que va voltar el miler de persones, va seguir el recorregut amb crits de «14 N Vaga general!», o «Avui es fa Vaga! Vaga, vaga, vaga!». Al seu pas, pintades i cartells fent referència a les retallades de drets laborals i socials, van omplir els aparadors de comerços, caixes i façanes diverses. Prop de la plaça St. Domènec, la manifestació va fer un petit gir ja que va xocar amb la manifestació de CCOO I UGT. Per la seva banda la CGT també havia convocat una manifestació pròpia que tenia el seu inici al centre de la ciutat a la zona de Crist Rei.

Finalment, la manifestació del Bloc Anticapitalista va seguir pel carrer del Born i es va acabar davant de la seu de Convergència i Unió, on es va llançar pintura a la façana, que va ser protegida pels mossos d’esquadra en tot moment, fent el seu paper brillant de mercenaris. La lectura del manifest que firmava el Bloc Anticapitalista va tancar la convocatòria. Un cop desconvocada la manifestació, la policia va aprofitar la dispersió de la gent per algunes identificacions i registres pels carrerons propers a la zona.

La mateixa tarda, Bancs i Caixes sobretot, ja s’havien dedicat a netejar les seves vidrieres i façanes per tal d’esborrar el més ràpid possible, pintades i cartells que els assenyalaven com a part responsable de l’actual situació de precarietat, explotació i misèria que pateix la majoria de la població a dia d’avui. I és que tal com es deia en un dels textos difosos pel sector llibertari durant la manifestació ja va sent hora que «siguin els privilegiats els qui sentin por, vergonya, humiliació, incomoditat de ser el què són».