logo b llibertari
llibertari

Vaga de consum (CGT, CNT-J.Costa, Solidaritat Obrera i Ecologistes en Acció)

Per un nou model social i productiu, en benefici de les persones i no del capital.

Contra les retallades en despesa social: educació, sanitat, pensions i atur

Contra la Reforma Laboral i la Reforma de les Pensions

Pel Repartiment del treball i la riquesa

Què és una Vaga de Consum?

És una forma de protesta que consisteix en no adquirir cap bé el proper dia 21 de desembre amb l’objectiu de cridar l’atenció i mostrar el nostre rebuig cap un sistema productiu que necessitem replantejar-nos, reflexionant sobre els nostres hàbits de relacions i de consum, canviant l’ordre de prioritats sobre cadascuna de les necessitats bàsiques que ens afecten en la vida.

Significa canviar l’ordre de prioritats sobre el que s’ha de seguir produint, en quins sectors seguir creixent i en quins sectors és necessari decréixer; una reflexió sobre el que s’ha de consumir, sobre la qualitat de vida, sobre la sobirania alimentària, sobre la procedència dels productes que mengem, sobre la solidaritat amb els països i persones explotades pel primer món, sobre la necessitat de reciclar, de compartir, de donar-nos suport mútuament, sobre el tipus d’energia renovable que cal potenciar.

Per què una Vaga de Consum?

Quan l’any 2008 la crisi es va fer aparent, el govern va optar per a donar suport als bancs, culpables de la bombolla immobiliària i col·laboradors en l’endeutament eixelebrat de bona part de la població. El traspàs d’ingents quantitats de diner públic als bancs ha provocat un augment del dèficit i un endeutament públic. Al mateix temps els governs estan engegant unes mesures que perjudiquen a la majoria de la població i, especialment, als sectors més desfavorits. Retallades socials i de salaris, la reforma laboral i en breu la reforma de les pensions tot allargant el període de cotització necessari i l’edat de jubilació i amb la privatització progressiva de serveis públics, començant pel co-pagament de la sanitat.

Aquestes són les mesures que el govern està imposant per a pal·liar una crisi de la qual no som responsables, convertint en culpables a les víctimes. Per aixó, és necessari un nou model social i productiu basat en la llibertat, la justícia social, la solidaritat i la cura del medi ambient.

Si la causa principal de la crisi és l’acumulació de la riquesa, resulta lògic que la solució s’encamini cap a la seva col·lectivització. Cal i es pot repartir el treball perquè puguin treballar totes les persones, reduint la jornada laboral sense disminució de salari i eliminant les hores extraordinàries i avançant l’edat de jubilació. Repartir la riquesa implica també emprar els beneficis del capital en uns serveis públics de qualitat i amb caràcter universal perquè puguem gaudir-los les i els que realment produïm aquesta riquesa.

El capitalisme salvatge i sense control, obeint a la seva lògica de màxim rendiment, ha seguit buscant el benefici il·limitat, usant aquest excedent de capital en la concessió de crèdits sense mesura a les classes mitges i populars per a què poguessin seguir consumint els productes que genera el propi sistema, creant una espiral consumista i d’endeutament fins a arribar al col·lapse.

Si la causa principal de la crisi és l’acumulació de la riquesa, resulta lògic que la solució s’encamini cap a la seva col·lectivització. Cal i es pot repartir el treball perquè puguin treballar totes les persones, reduint la jornada laboral sense disminució de salari amb càrrec als beneficis empresarials i eliminant les hores extraordinàries i avançant l’edat de jubilació.

Al costat de la crisi social, el sistema econòmic està tenint conseqüències nefastes per al medi ambient. És urgent aplicar mesures per a satisfer les nostres necessitats per a no seguir hipotecant el futur del planeta i de les pròximes generacions.

Per això cridem, el 21 de desembre, a participar en aquesta vaga. Ens neguem a pensar que aquest és el millor dels mons possibles i fem una crida per a canviar-lo. El 21 de Desembre no consumeixis res!.

CGT- Catalunya, CNT Joaquín Costa, Ecologistes en Acció i Solidaritat Obrera